Géza
-11 °C
-4 °C

Lincseltek a SARS miatt felháborodott kínaiak

2003.05.05. 12:51
Tisztviselőket vertek meg, ablakokat törtek be és összetörték a hivatali berendezést Kína Zsejang tartományában a helyi kormányzat SARS-politikájával elégedetlen falusiak - jelentette az AP. A hétfői csiandei tüntetés az eddigi legerőszakosabb megmozdulás az atípusos tüdőgyulladás-járvány kitörése óta.
A több ezer falusi a hétvégén kezdett tiltakozásba, mivel véleményük szerint a helyi kormányzat nem kezeli megfelelően a járványt. A tiltakozásra annál az önkormányzati épületnél került sor, ahol a fertőzöttek karanténját rendezték be.

"Nem ide kellett volna bezárni a betegeket, hiszen az épületben nem lehet biztosítani a kórházi ellátást, és még profi ápolók sincsenek" - nyilatkozta az AP-nek egy neve elhallgatását kérő tiltakozó. Elmondása szerint az épületbe öten hatoltak be. Több irodában szétverték a bútorokat és három, a megfékezésükre érkező tisztviselőt is megvertek. A hatóságok hét tüntetőt állítottak elő, ötöt közülük már szabadon engedtek.

Kínában nem ez az első eset, hogy a helyi lakosság a közigazgatás ellen fordul a SARS-járvány elhibázottnak tartott kezelése miatt. A múlt héten egy Peking közeli faluban a feldühödött lakosok felgyújtották a karanténnak kijelölt iskolát.