Hortenzia, Gergő
8 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Elhunyt David Halberstam

2007.04.24. 07:43
Az amerikai haditudósítás megújítója, a vietnami háború leghitelesebb krónikása közlekedési balesetben vesztette életét.

Frontálisan ütközött autójával David Halberstam. A Pulitzer-díjas újságíró, aki a vietnami háború visszásságait leleplező riportjaival lett világhírű, a helyszínen belehalt súlyos belső sérüléseibe.

Az 1934. április 10-én született Halberstam az 1960-as évek elején, a vietnami konfliktus legelején vált világhírű újságíróvá, amikor szakítva a háborús tudósítások addigi gyakorlatával a hivatalosan kommunikált álláspont helyett autonóm riportokat közölt a frontvonalból.


A háborúról 1972-ben a Legjobbak és a legragyogóbbak címen könyvet is írt, ezt az amerikaiak vietnami szerepvállalásáról született legjobb könyvként méltatta a kritika.. 2001-ben újabb háborús tematikájú könyvet írt, Háború békeidőben: Bush, Clinton és a tábornokok címen. Halála előtt még befejezte az 1950-53-as koreai háború történetét feldolgozó könyvét, ez az ősszel fog megjelenni a Leghidegebb tél címen.

Mert ővék a hatalom (The Powers That Be) című könyve az amerikai hírmédiáról minden újságírókurzus alapkönyve.


Halberstam a baleset idején is dolgozott, éppen Y. A. Tittle-hez, a New York Giants egykori irányítójához igyekezett interjúra, mivel most a világtörténelem legszenzációsabb amerikaifutball-mérőzéseként számon tartott 1958-as New York Giants–Baltimore Colts meccsről szóló könyvén dolgozott.