Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Trópusi viharrá szelídült a Rita

2005.09.25. 00:56
Trópusi viharrá gyengült a Rita hurrikán szombat estére, a ciklon folytatta útját az Egyesült Államok déli részén észak felé Lousiana és Texas határán. Halálos áldozatokról nincs hír, de több ezren rekedtek az elöntött városokban.

Több százan rekedtek vízzel körülvett házaikban Abbeville-ben és Vermilionban, miután a Rita hurrikán árhullámot indított el a Mexikói-öböl partján. A víz néhány mérföldnyi sávban árasztotta el a partmenti területeket, ahol ötven éve nem tapasztaltak ekkora árvízet, jelentette a CNN.

Magyarokat nem ért baj

A Külügyminisztérium válságközpontjában lehet érdeklődni az Egyesült Államok déli partvidékén pusztító Rita hurrikánnal kapcsolatban, közölte szombaton Szabó Ferenc helyettes külügyi szóvivő az MTI-vel. A felvilágosítást kérők a (01)458-1000, vagy a (01)458-3500 telefonszámot hívhatják.

Szabó Ferenc elmondta, hogy az Egyesült Államokban működő magyar külképviseletek által ismert összes magyart elérték és időben értesítették a hurrikán várható veszélyéről. Külön figyelmeztető felhívást tett közzé a washingtoni magyar nagykövetség és a Külügyminisztérium. A szóvivő hangsúlyozta, nincs olyan információ, hogy bárki magyart baj ért volna a veszélyeztetett térségben.

A Rita középpontja (szeme) közép-európai idő szerint 9 óra 35 perckor érte el a partokat, miután átkelt a Mexikói-öblön. A legnagyobb, ötös erősséget is elért vihar a szárazföl fölött hamar elveszítette erejét, délután már egyes besorolást kapott, estére pedig trópusi viharrá szelídült.

Szakértők szerint a Rita ugyanazt az utat járja be, mint az 1957-es Audrey hurrikán, amely Louisiana délnyugati részét öntötte el és 390 halálos áldozatot követelt. Halálos áldozatoról egyelőre nincs hír.

Max Mayfield, a hurrikánközpont igazgatója közölte, hogy a Rita "nem olyan erőteljes, nem olyan nagy", mint a Katrina hurrikán, és szeme jóval ritkábban lakott területeket érintett, mint az augusztus végén pusztító, mintegy 1100 halálos áldozatot szedő Katrina.

Az első súlyos anyagi károkról a Louisiana állam délnyugati részén fekvő Lake Charles városából érkezett jelentés, ahol szemtanúk szerint házakat döntött össze, háztetőket sodort el a forgószél. A 72 ezres lélekszámú város az amerikai olajfeldolgozó ipar egyik fontos központja.

Houstonban a CNN hírtelevízió közlése szerint nagy tűz ütött ki egy elektromos transzformátor fölrobbanása miatt. A város sötét egén magasra csapó lángokat látni. Az előzetes félelmekre rácáfolva, Houston nem került víz alá.

A texasi nagyvárostól délre fekvő Galvestonból is transzformátorrobbanás okozta tüzet jelentettek. Három épület gyulladt ki az óvintézkedésként javarészt kiürített keleti városrészben. A közművek közlése alapján eddig több mint félmillió otthonban szűnt meg az áramszolgáltatás. A CNN szerint összesen egymillió amerikai maradt áram nélkül.

A Katrina hurrikán által elöntött New Orleans ismét víz alatt áll, igaz, a legmélyebben (tengerszint alatt) fekvő negyedeiben most csupán 150 centiméteres a víz. A vártnál jóval kevesebb eső esett a városra.

Katasztrofális károk

A hurrikán útja
Kattintson a nagyításhoz!

Az előzetes becslések szerint a természeti csapás 5,2 millió embert érint majd, 6000 ház dől romba és 16 ezren válnak földönfutóvá, nyilatkozta még pénteken újságíróknak Jack Colley, a rendkívüli helyzetek kezelésére alakult texasi hivatal igazgatója. Colley szerint Texas egyes délnyugati vidékein előreláthatólag 16 órán át tombolnak majd a hurrikán erősségű szélrohamok. Port Arthurt a számítások szerint 6-7 méteres árhullám önti el. A mentőalakulatoknak a kutatás, mentés és segélyosztás elkezdésével várniuk kell addig, amíg a szélerősség a veszélyes szint alá csökken. A károk felmérése még napokat vesz igénybe

New Orleanst újra áradás fenyegeti

Pénteki hír, hogy huszonöt ember meghalt a Rita hurrikán elől való menekülés közben, amikor autóbuszuk kigyulladt a texasi Galvestone közelében péntek hajnalban, értesült az AP. A busz ráadásul egy olyan autópályán (Interstate 45) égett ki, amely a Mexikói-öbölből menekülők fő útvonalának számít.

Bush nem ment Texasba

Partot ért a Rita
Nézze meg a képeket!

Az eredeti tervekkel ellentétben George Bush elnök pénteken nem utazott el Texasba, hogy a helyszínen kövesse figyelemmel a hurrikánra való felkészülést, hanem arra a Colorado állambeli katonai támaszpontra érkezett, ahonnan az amerikai hadsereg egységeinek a polgári hatóságokkal való együttműködését hangolják össze. A Fehér Ház szóvivője a programváltozást azzal indokolta, hogy nem akarták hátráltatni az eredeti úti célként megjelölt nyugat-texasi San Antonio hatóságainak felkészülését az ítéletidőre.

Az amerikai védelmi minisztérium elutasította azt kérést, hogy további 40 ezer katonát és nemzeti gárdistát vezényeljen a Rita hurrikán fenyegette két szövetségi államba, segítségként a természeti csapás következményeinek felszámolásához, üzemanyag szállításával és más módon azonban hajlandó segíteni. Kathleen Blanco, Louisiana kormányzója csütörtökön további 15 ezer katonát és 15 ezer nemzeti gárdistát kért a szövetségi kormánytól, Rick Perry texasi kormányzó pedig további 10 ezer katonára tartott igényt. Perry 87 ezer liter üzemanyagot is kért a szövetségi katasztrófavédelmi hivataltól (FEMA).

Szükségállapot

Mike Leavitt amerikai egészségügyi miniszter szükségállapotot hirdetett ki Texasban és Louisianában, hogy olyan szövetségi segélyt kaphassanak ezek az államok, önkormányzataik és kórházaik, amelyre a Rita hurrikán elvonulása után szükségük lesz. A minisztérium riadókészültséget rendelt el az országos gyógyszerellátó stratégiai központban azért, hogy a szükséges gyógyszerek a lehető leggyorsabban eljussanak azokra a helyekre, ahol a helyi hatóságok kérik ezeket. Az országos betegségmegelőző intézet pedig további négy húszfős szakembercsoportot küldött a hurrikán sújtotta térségbe, hogy gyorsan fel tudja mérni, milyen egészségügyi problémákat okozott a természeti csapás.