József, Bánk
-6 °C
0 °C

Rendkívüli állapotot rendeltek el a Rita hurrikán miatt

2005.09.21. 09:42
A forgószél egyre erősödik és megközelítette az Egyesült Államok déli partvidékét, a hatóság rendkívüli állapotot rendelt el. A mentőalakulatok megkezdték New Orleans lakosainak kitelepítését. A vihar Houstontól 160 kilométernyire délnyugatra éri majd el a partot.
Rendkívüli állapotot vezettek be kedden Louisiana szövetségi állam nyugati részén az Egyesült Államok déli partvidéke felé közeledő Rita hurrikán miatt, a mentőalakulatok pedig megkezdték New Orleans város lakosainak kitelepítését.

A rendkívüli állapot bevezetését Louisiana állam kormányzója, Kathleen Blanco jelentette be, aki egyúttal az érintett térségből való távozást tanácsolta a polgároknak.

Eközben New Orleans városában, amelyben a múlt hónap végén a Katrina hurrikán okozott súlyos pusztítást, az újabb veszedelmes forgószél közeledtével a mentőalakulatok megkezdték egyes lakosok kitelepítését otthonaikból - jelentette be Ray Nagin polgármester.

New Orleans környékén ötszáz gépjárművet helyeztek készenlétbe, hogy szükség esetén gyorsan ki tudják menekíteni a helyi lakosokat.

New Orleans lakói előző nap kezdték meg a visszaköltözést a Katrina pusztítása után a város egyik hivatalosan is "megnyitott" negyedébe, ám a polgármester még hétfőn felfüggesztette a műveletet, sőt a már ott tartózkodókat is távozásra kérte. Előzőleg magas rangú amerikai szövetségi tisztségviselők - köztük maga Bush elnök - sorozatosan óva intették Nagint attól, hogy visszaengedje az embereket a városba. Arra hivatkoztak, hogy a forgószél oly mértékben felkorbácsolhatja a hullámokat, hogy a víz az ideiglenesen megerősített gátakat áttörve esetleg ismét elönti a várost.

A hurrikán közeledte miatt az olajtársaságok kedden óvintézkedésként több száz alkalmazottjukat menekítették ki a Mexikói-öbölből.

Az addig trópusi viharnak számító Rita kedden az ötfokozatú Saffir-Simpson-skálán mért kettes erősségű hurrikánná fokozódott - közölte a miami központú amerikai országos hurrikánközpont. A forgószél közép-európai idő szerint kedd délután 160 kilométernyire délkeletre volt a Florida állambeli Key Westtől, s óránkénti 24 kilométeres sebességgel haladt északnyugati irányban. A központ kedd délutáni előrejelzése szerint a vihar a Texas állambeli Houstontól 160 kilométernyire délnyugatra éri el a partot.