József, Bánk
-6 °C
0 °C

Rita mindent visz

2005.09.22. 14:41
Minden idők legpusztítóbb hurrikánja lehet a kétszáznyolcvan kilométeres szelekkel ötös erősségű hurrikánná fejlődött Rita. New Orleans után az amerikai olajipar másik központját, Houstont is áradások fenyegetik. A százöt éve egy tizenkétezer emberéletet követelő hurrikánt túlélt Galveston most teljesen elpusztulhat. New Orleansban is aggódnak, tizenöt centi eső elmoshatja az úgy-ahogy befoltozott gátakat, így a város megint teljesen víz alá kerülhet.
Több magyar, jobb körülmények között

Százezrek menekülnek Houstonból a Rita hurrikán elől, mondta el az Indexnek Simonyi András washingtoni nagykövet. Simonyit Phillip Aronoff, Magyarország Houstonban lakó tiszteletbeli konzulja tájékoztatta. Aronoff beszámolója szerint a Houston belvárosából hat óra alatt lehet kijutni a reptérre, az út normálisan húsz percet vesz igénybe. A négyórányi autózásra lévő Dallasba húsz óra a menetidő.

Aronoff, aki már a Katrina idején is segített a magyarok felkutatásában, Houstonban még többet tehet a városban maradó magyarokért. Simonyi nem tudott pontos tájékoztatást adni a houstoni magyarok számáról, de mint mondta, a hatmilliós városban sok magyar egyetemista tanul és orvos dolgozik. "A léyeg, hogy jobb feltételek között vannak" - mondta Simonyi az Indexnek. Tájékoztatása szerint a hatóságok sokkal felkészültebbek, mint voltak a Katrina előtt.

A magyar nagykövetség is levonta a tapasztalatokat a Katrina után. "Bárki, akinek hazajutási problémája van, vagy dokumentumát kell pótolni, gyorsított eljárást kap" - mondta. A nagykövetség két nonstop ügyeleti számot létesített a hozzátartozóknak (00/1/2023626730; 00/1/2024603711), honlapján pedig folyamatosan frissülő tájékoztatást ad. Almodt konzult és a houstoni konzulátust viszont a hurrikánt követő két-három napban valószínűleg nem lehet majd elérni a vihart követő áramszünet miatt.

Kétszáznyolcvan kilométeres szelekkel a hurrikánok lejegyzett történelmének harmadik legerősebb viharává fejlődött a Rita a Mexikói-öböl meleg vizei felett. A meteorológusok előrejelzései szerint az ötös erősségű hurrikán nyílegyenesen a texasi Galveston és negyedmillió, a Katrina elől elmenekült, illetve a hurrikánt követő áradások után kimentett New Orleans-inak átmeneti otthont nyújtó Houston felé tart.

Másfélmillióan menekülnek

A vihar miatt kötelező evakuálást rendeltek el Texas egész tengerpartján. Evakuálják a parttól mintegy ötven kilométerre fekvő, de egy csatorna révén közvetlen tengeri kijárattal rendelkező Houston mélyebben fekvő részeit, illetve Louisiana nyugati partszakaszát és a részben még mindig elöntött New Orleanst is. Összesen mintegy másfél millió embert menekítenek ki a veszélyeztetett területekről.

A szövetségi hatóságok láthatóan tanultak a Katrinát követő káoszból, így külön figyelmet szenteltek a kórházak és az idősotthonok kiürítésére. Az ötvenhétezer lakosú, egy tengerparti szigeten fekvő Galvestonból buszok százai vitték északabbra azokat, akik önerőből nem tudtak volna elmenekülni.

Elpusztulhat a hurrikántúlélők városa

Mivel a Katrina idején sokan azért nem akartak engedelmeskedni a kötelező kiürítési parancsnak, mert állataikat nem vihették magukkal, most ezt is engedélyezték. "Hihetetlen látvány volt, kutyaketrecekkel, macskakosarakkal érkező embereket pakoltunk a buszokra" - nyilatkozta az AP-nek Lyda Ann Thomas, Galveston polgármestere.

A polgármester szavai alapján azonban még nincs helye a sikerpropagandának. A város lassan kifogy a buszokból, a lemaradóknak maguktól kell kijutni a városból. Vagy fel kell készülniük rá, hogy kihúzzanak egy vihart, ami Thomas szerint "elég nagy ahhoz, hogy elpusztítsa a sziget egy részét.

Egyszer már újrakezdték

Klikk a képre!
Galveston százöt éve - klikk a képre!

Thomas aggodalma nem alaptalan. Az Egyesült Államok történetének legtöbb halálos áldozatot követelő hurrikánja 1900-ban Galvestont pusztította el. A történelmi feljegyzések szerint a vihar körülbelül 210 kilométeres szelekkel (négyes erősségűként) érhetett partot - pontos adat nincs, mert a viharban megsemmisült a meteorológiai állomás is.

A névtelen hurrikán hat-tizenkétezer ember halálát okozta az akkor 38 000 lakosú, Texas központjának számító városban. A pusztítás mértékét jelzi, hogy Galvestont akkor gyapotkereskedelme miatt a dél Wall Streetjének nevezték, és többek között itt nyitott meg Texas első postahivatala, itt volt először telefon, operaház, közvilágítás, és még a szabadkőművesek is itt alapították meg első texasi páholyukat.

A százöt évvel ezelőtti vihar - a hurrikán szeptember 7-én csapott le - teljesen letarolta a várost, amit az újjáépítés sem tudott újra fellendíteni. Mára teljesen elvesztette jelentőségét, az 1900-ban még kisebb, mára hatmilliósra nőtt Houston egyik távoli elővárosa csupán.

Pusztító tengerár fenyeget

Galveston ráadásul ugyanolyan nehézségekkel nézhet szembe, mint New Orleans. A tengerszint fölött két méterrel fekvő városkát egy, az 1900-as hurrikán után épített, három méter magas betongát védi a hurrikánokat kísérő szökőáraktól. Ez most, hogy a meteorológusok szerint akár tizenhét méteres tengerár követheti a szélvihart, nem jelent biztosítékot.

Az áradás a Galveston és Houston közötti Texas Cityben is hatalmas pusztítást okozhat. Houston - New Orleanshoz hasonlóan - az amerikai olajipar központja, Texas City a vihar útjába eső kikötőjében hatalmas olajfinomítók üzemelnek. Az áradás így New Orleanshoz hasonlóan itt is környezeti katasztrófával fenyeget. Az amerikai olajtermelés negyedét adó környéket fenyegető vihar közeledtével az olajárak is újból emelkedtek. Szakértők szerint az öbölbeli kitermelés nem bír ki még egy csapást.

Összeomolhatnak a gátak New Orleansban

Ahogy a Katrinát követő áradás miatt még mindig víz alatt álló New Orleansban is a gátak jelentik a fő aggályt. A Katrina után átszakadt gátakat ugyan úgy-ahogy befoltozták, az erősítéseken dolgozó Mérnökhadtest vezetői szerint a védrendszer legfeljebb négy méteres árnak és tizenöt centi esőnek tud ellenállni.

A Rita szeme várhatóan elkerüli New Orleanst, de a szokatlanul nagy kiterjedésű vihar - a szemtől ötszáz kilométerre is száz kilométeres szeleket és trópusi viharra jellemző körülményeket észleltek, így az esőzés még okozhat gondokat. Ray Nagin polgármester éppen ezért elrendelte a város újbóli teljes kiürítését. Mint az AP-nek elmondta, csütörtökre legfeljebb ötszázan maradhattak a városban, ők azonban kivétel nélkül rendelkeznek járművel és még időben el tudnak menekülni.

Megint menekülnek

Nem is beszélve sokezer kitelepített New Orleans-i személyes tragédiájáról, akiket másodszor üldöz el a vihar. "Mozognunk kell a rendszerrel, amíg a dolgok nem javulnak" - nyilatkozta az AP-nek Ralph Russel, aki három és fél hete New Orleans egyik elővárosából, Harvey-ból menekült el, és most ezer társával együtt el kellett hagynia a Lake Charles-i menekültszállását is. "Remélem ez ilyen »egyszer egy életben« alkalom" - tette hozzá.

A Rita lehetséges útvonalai

A meteorológiai feljegyzések szerint Russelnak szerencséje lehet, a dokumentumok alapján két négyes, vagy annál erősebb vihar a hurrikánokról százötven éve vezetett naplók szerint eddig soha nem pusztított egy szezonon belül az Egyesült Államokban. Houstonban utoljára 1983-ban pusztított hurrikán, a hármas erősségű Alicia elárasztotta a város alacsonyabban fekvő részeit. A vihart huszonkét tornádó is kísérte, összesen huszonegyen vesztették életüket.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

Másodszor nem akarnak hibázni

A szövetségi kormány George W. Bush vezetésével most a látszatát is el akarja kerülni annak a felkészületlenségnek, ami a Katrinát követő káoszt jellemezte. Texasban második napja halmozzák fel az ivóvizet, a jeget és a készételeket a hurrikán veszélyeztette körzetekben és már most mozgósították a Texasban állomásozó ötödik hadsereget. A helyi rendőri vezetők előre statáriumot hirdettek az evakuálást kihasználó fosztogatókra.

Országszerte készenlétbe helyezték a Nemzeti Gárdát is, szükség esetén 319 000 katonát mozgósíthatnak a mentésre.

"Imádkozunk, hogy a Rita hurrikán ne legyen pusztító vihar, de a legrosszabbra készülünk" - jelentette ki Bush szerdán, a Zsidó Republikánusok Koalíciójának gyűlésén. Az elnök mindemellett a terrorizmus elleni harcról sem feledkezett meg. "Ők azok az emberek, akik a Katrina pusztítását nézve azt kívánják, bárcsak ők okozták volna" - idézte az AP az elnököt.

Japán párhuzam

Ahogy a Katrina idején a Nabi tájfun, úgy most a Ritával párhuzamosan a Saloa fenyegeti Japánt. A 126 kilométeres szelekkel érkező vihar vasárnap érheti el Japán egyik fő szigetét, Honsút. A tájfun csütörtökön kora reggel a fővárostól, Tokiótól mintegy ezer kilométerre délre fekvő Csicsidzsima-szigettől 400 kilométerre dél-délkeletre járt, és 25 kilométeres óránkénti sebességgel haladt északnyugati irányban. Szeptember elején a Nabi tájfun legkevesebb 21 halálos áldozatot szedett Japánban, Dél-Koreában pedig hatan eltűntek a természeti csapás következtében. (MTI)

A katasztrófaelhárítás is felkészültebb

A Ritára a Katrina után sokat bírált, új vezető irányítása alá került katasztrófaelhárítás (FEMA) is látványosabban készül. R. David Paulison, a FEMA megbízott vezetője előre mentőcsapatokat irányított a térségbe. Ez azonban nem jelent garanciát azoknak, akik a kötelező evakuálás ellenére is a térségben maradnak.

A zónában rekedtek még így is napokra magukra maradhatnak, ezért Paulison azt javasolta nekik, hogy mindenképpen szerelkezzenek fel hosszabb időre élelemmel, vízzel és gyógyszerekkel. "Időbe telik majd, mire kimenthetjük őket" - mondta.

A felkészülést most a demokrata ellenzék is elismeri. "Jó, hogy a Bush-kormányzat felismerte a felkészülés fontosságát. Már csak azt nem értjük, hogy a Katrina előtt miért nem tették ugyanezt" - nyilatkozta Bush egyik legfőbb kritikusának, a szenátusi demokrata frakcióvezetőjének szóvivője.