Auguszta
-4 °C
2 °C

Ismét betört a víz New Orleansba

2005.09.23. 20:46
Már partra érése előtt áldozatokat szedett a Rita hurrikán, amely pénteken gyengülni kezdett. Egy autópályán kiégett buszban húszan haltak meg. A vihar péntek este elmosta New Orleans gyengén újjáépített gátjait. A károkat egyelőre fel sem lehet mérni.
Több magyar, jobb körülmények között

Százezrek menekülnek Houstonból a Rita hurrikán elől, mondta el az Indexnek Simonyi András washingtoni nagykövet. Simonyit Phillip Aronoff, Magyarország Houstonban lakó tiszteletbeli konzulja tájékoztatta. Aronoff beszámolója szerint a Houston belvárosából hat óra alatt lehet kijutni a reptérre, az út normálisan húsz percet vesz igénybe. A négyórányi autózásra lévő Dallasba húsz óra a menetidő.

Aronoff, aki már a Katrina idején is segített a magyarok felkutatásában, Houstonban még többet tehet a városban maradó magyarokért. Simonyi nem tudott pontos tájékoztatást adni a houstoni magyarok számáról, de mint mondta, a hatmilliós városban sok magyar egyetemista tanul és orvos dolgozik. "A léyeg, hogy jobb feltételek között vannak" - mondta Simonyi az Indexnek. Tájékoztatása szerint a hatóságok sokkal felkészültebbek, mint voltak a Katrina előtt.

A magyar nagykövetség is levonta a tapasztalatokat a Katrina után. "Bárki, akinek hazajutási problémája van, vagy dokumentumát kell pótolni, gyorsított eljárást kap" - mondta. A nagykövetség két nonstop ügyeleti számot létesített a hozzátartozóknak (00/1/2023626730; 00/1/2024603711), honlapján pedig folyamatosan frissülő tájékoztatást ad. Almodt konzult és a houstoni konzulátust viszont a hurrikánt követő két-három napban valószínűleg nem lehet majd elérni a vihart követő áramszünet miatt.

Legalább harminc utat öntött el a víz pénteken (magyar idő szerint este) New Orleansban, miután több helyen átszakadt egy gát - erősítette meg a helyszínről Bill Caldwell tábornok. Azokon a helyeken, ahol leomlott a gát, olyan magasan áll víz, hogy a károkat egyelőre fel sem lehet mérni. A gát már a Katrina bő három héttel ezelőtti elvonulásakor átszakadt a Louisiana államban fekvő nagyvárosban, de azután megjavították.

A korábbi, tehát a Katrina hurrikánban egyébként 1075-en haltak meg - a legfrissebb hírek szerint -, miután újabb kilenc áldozatot találtak a hatóságok. Ám még ezek az adatok sem véglegesek a hivatalos szervek szerint. Az újabb holttesteket Louisiana szövetségi államban találták meg. A forgószél pusztítása a legtöbb, immár összesen 841 halálos áldozatot ebben az államban követelte. Mississippi államban 218, Floridában 14, Alabamában pedig 2 ember vesztette életét az ítéletidő következtében.

Ugyancsak pénteki hír, hogy huszonöt ember meghalt a Rita hurrikán elől való menekülés közben, amikor autóbuszok kigyulladt a texasi Galvestone közelében péntek hajnalban, értesült az AP. A busz ráadásul egy olyan autópályán (Interstate 45) égett ki, amely a Mexikói-öbölből menekülők fő útvonalának számít.

A Rita okozta esőzések miatt New Orleanst újra áradás fenyegeti. A Katrina után átszakadt, azóta úgy-ahogy megerősített gátakon átbukott a víz. Az amerikai hadsereg Mérnökhadteste homokzsákokkal igyekszik megerősíteni a gátakat.

"A gátak ki fognak tartani" - nyilatkozta Ray Nagin polgármester. Optimizmusát a szakértők nem osztják, a frissen feltöltött gátak tizenöt centi esőt bírnak el, a Rita akár hatvan centis esőt is hozhat. A várost péntekre kiürítették.

Gyengült

Bár a Rita miatti evakuáció sokkal szervezettebb, mint amilyen New Orleanst elöntő Katrina idején volt, mégis tömegverekedések alakultak ki benzinkutaknál, és az egyik autópályát egyirányú úttá változtatták a menekülők autósok.

Eközben péntekre négyes erősségűre mérséklődött a Rita hurrikán. A csütörtökön még 285 kilométeres szelekkel tomboló vihar hajnalban 220 kilométeresre enyhült. A meteorológiai előrejelzések szerint az elkövetkező pár ótában a Rita újra erőt gyüjthet, de ötös erősségűre már nem fog visszaerősödni.

Houston megúszhatja

Az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ előrejelzése szerint a vihar 210 kilométeres szelekkel érhet partot, ahol azonnal gyengülni kezd. Houston fölé már legyengülve, százhatvan kilométeres szelekkel, kettes erősségű hurrikánként érkezhet.

A Rita gyengűlése, bár váratlan, valamennyire mégis törvényszerű volt. A hurrikánok feljegyzett történelmében korábban nem volt rá példa, hogy egy júliustól november végéig tartó szezonban két, négyes vagy erősebb vihar is partot érjen az Egyesült Államokban.

Bár a hurrikán gyengült, Houston polgármestere továbbra is evakuálásra szólította a helyieket. "Inkább kiáltsunk farkast, minthogy megegyenek" - nyilatkozta az AP-nek Bill White polgármester.

New Orleansban nem enyhültek a gondok

A vihar gyengülése jó hír a texasiaknak - köztük a Houstonban élő magyar orvosoknak és egyetemistáknak is -, Louisianában azonban fokozódott a veszély. A Rita az elmúlt pár órában észak-keleti irányba fordult, így a vártnál közelebb ér partot a louisianai államhatárhoz. Katleen Blanco kormányzó el is rendelte a tengerparti városok kiürítését.


Tekintse meg képeinket!

New Orleans is nagyobb veszélybe került, a Katrina pusztítása óta víz alatt álló városban már pénteken trópusivihar-körülnényeket várnak, sok esővel. Az esőnél rosszabb pedig nem fenyegetheti a várost, az átszakadt, az elmúlt napokban befoltozott gátak az építők becslései szerint elgfeljebb tizenöt centiméternyi csapadékot tudnak felszedni, ennél nagyobb esőzés után újra átszakadhatnak.

Ray Nagin polgármester már szerdán elrendelte a város kiürítését, csütörtökre már csak pár százan maradtak. Ők Nagin szerint mind rendelkeznek autóval, így vész esetén el tudják hagyni a várost.

Texasban a hurrikán útjában álló tengerparti településeket szintén kiürítették, ráadásul a mentőcsapatok most - a Katrinával szemben - a helyszínen várják a bevetést. A katasztrófaelhárítás most előre gondoskodott élelemről és ivóvízről is. Így, hogy a Rita még gyengült is, a texasiak biztonságban érezhetik magukat louisianai és mississippi honfitársaikhoz képest.