Eleonóra
-1 °C
2 °C

Rita, a hurrikán közeleg Miami Beach felé

2005.09.20. 21:36
Hurrikánná erősödött és a Florida déli csücskénél fekvő szigetcsoport felé tart a Rita nevű trópusi vihar. A Florida Keys szigeteken már bedeszkázták az ablakokat és távozásra szólították fel az ott lakó 80 ezer embert. Kuba északi partjai mentén több mint 150 ezer embert, köztük sok turistát evakuáltak.

Az ötfokozatú Saffir-Simpson-skálán mért kettes erősségű hurrikánná fokozódott kedden az Egyesült Államok délnyugati partvidéke felé közeledő Rita trópusi vihar - közölte a miami központú amerikai országos hurrikánközpont. A forgószél közép-európai idő szerint kedd délután 160 kilométernyire délkeletre volt a Florida állambeli Key Westtől, s óránkénti 24 kilométeres sebességgel haladt északnyugati irányban. A hurrikánközpont kedd délutáni előrejelzése szerint a vihar a Texas állambeli Houstontól 160 kilométernyire délnyugatra éri el a partot.

Viharos, 160 kilométeres óránkénti sebességet is elérő széllökések és heves eső jelezte a Florida déli csücskénél fekvő Florida Keys-szigeteken a hurrikán közeledtét. A szigetcsoport mind a 80 ezer lakóját már hétfőn távozásra szólították fel, de sokan körüldeszkázott otthonaikban maradtak. A félszigeten - Miami-Dade megye tengerparti területein, köztük Miami Beachen - több mint 130 ezer embernek szintén lakhelye elhagyását javasolták. A térségben 13 ezren maradtak áram nélkül, az iskolák és a hivatalok nagy része zárva tartott.

A hurrikánra tekintettel több mint 150 ezer embert, köztük sok turistát evakuáltak Kuba északi partjai mentén - közölték a kubai polgári védelmi hatóságok. Két légitársaság, a spanyol Iberia és az egyesült államokbeli American Airlines kedden bejelentette, hogy a Rita hurrikán jelentette fenyegetés miatt felfüggesztik Madridból Miamiba tartó járataik indítását.