Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Vetekedhet a Katrinával a Rita hurrikán

2005.09.21. 15:32
Megkezdték New Orleans kiürítését, Texasban ivóvíz és élelem felhalmozásával készülnek a négyes fokozatúra erősödött, a Katrináéval azonos pusztításra képes Rita hurrikánra. A vihar szombaton érhet partot.

Négyes erősségű, pusztító hurrikánná fejlődött a Rita a Mexikói-öböl felett. A floridai partokat még trópusi viharként megközelítő, ott kettes erősségű hurrikánként pusztító vihar miatt Miamiban, a Key-szigetcsoporton és Kubában is kitelepítették az embereket.

A meteorológusok szerdai előrejelzései szerint elképzelhető, hogy a vihar egy éles kanyarral északi irányba fordul, és majdnem pontosan a szintén négyes erősségű hurrikánként partot érő Katrinával azonos helyen érheti el a szárazföldet. A veszély miatt New Orleansban megkezdték a három hét után az elmúlt napokban visszatért lakosok újbóli kitelepítését.

A Rita lehetséges útvonalai

Mindazonáltal a számítógépes modellek alapján valószínűbb, hogy a Rita Texas tengerpartján ér partot. A viharra felkészülve megkezdték az amerikai olajipar New Orleans melletti másik központjában a létesítmények biztosítását.

A Katrinát követő káoszból láthatóan az amerikai katasztrófaelhárítás is tanult. A New Orleans-i káosz miatt sokat bírált FEMA máris megkezdte a víz- és élelemkészletek felhalmozását a veszélyeztetett texasi partszakaszokon, jelentette az AP. Az érintett körzetek lakói is tanultak a Katrina pusztításából, az állam kormányzója, Rick Perry szerint komolyan veszik a vihart és a figyelmeztetéseket is.

A Rita Floridában nem okozott különösebb károkat, a vihar elvonulása után az evakuált lakosság már megkezdte a visszatelepülést. Igaz, ez a Katrina esetében sem volt másként, az akkor Florida felett trópusi viharrá szelidülő hurrikán nem okozott nagyobb károkat a legtöbb hurrikánban érintett államban.

A Rita az előrejelzések szerint - helyi idő szerint - szombat hajnalban érhet partot. Csütörtökre már az is kiderül, hogy Texas vagy Louisiana felé veszi az irányt.