Emőke
-4 °C
9 °C

Szakadás az iraki síiták között

2006.04.01. 15:13
A nemzeti egységkormány megteremtését lehetővé téve le kéne mondania Irak síita miniszterelnökének, véli a legnagyobb síita párt. Az országban folytatódtak a vallási felekezetek közti összecsapások.

Az iraki miniszterelnök lemondását követeli a legnagyobb síita párt. Az Iszlám Forradalom Iraki Legfelsőbb Tanácsa (SCIRI) nevű, Teherán támogatását élvező párt követelése szekadást jelez az iszlámista síiták táborában. Dzsafari miniszterelnök a szintén síita iszlámista Dava párt tagja. A Dava és a SCIRI együtt indult a választásokon Egyesült iraki Szövetség néven.

A SCIRI szerint Dzsafari lemondásával megoldódhatna a kormányalakítási patthelyzet. Az iraki politikai vezetők szombaton tanácskozást tartanak arról, hogy miként lehetne megalakítani az új kormányt, amely már a tavaly decemberben megválasztott parlamenttől kapná felhatalmazását.

A nemzeti egységkormány létrehozása annál is inkább sürgető, mert az országban sokasodnak a felekezeti színezetű polgárháború előjelei. A szombati vita fő kérdése, hogy az új kormányfőnek mekkora hatalma legyen a fegyveres erők fölött.

Erőszak Bagdad környékén

Szombatra virradóra hat síita utazót mészároltak le ismeretlen fegyveresek Bagdadtól északra, egy síiták és szunniták által vegyesen lakott vidéken. Az utasok kisbusza Balad Rúz város környékén járt, amikor a fegyveresek rajtuk ütöttek. Öt férfi és egy nő halt meg.

Bagdadban a szinte válogatás nélkül gyilkoló terroristák másik hat embert lőttek agyon az utcákon. A rendőrség további két holttestet talált: az illetők kezét hátra kötötték, és úgy lőtték főbe őket.