Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

'Add fel magad, Radovan!'

2005.07.29. 10:41
Családja létét érzi fenyegetve a Karadzics elleni hajszában a háborús bűnös boszniai szerb vezér, Radovan Karadzsics neje. Liljana Karadzsics a sajtón keresztül könyörgött férjének, hogy adja fel magát.

Nyilvánosan kérte önfeladásra férjét Liljana Karadzsics, jelentette a B92. A boszniai szerbek háborús bűnökkel és népirtással vádolt exelnökének a felesége szerint Radovan Karadzsics bujkálása miatt családja szenved.

Választania kellett

"Nehéz ezt kérnem, de mégis tiszta szívemből teszem: add fel magad. Értünk, a családodért hoznál áldozatot. Tedd meg a család érdeke végett (sic!)!" - nyilatkozta az AP amerikai hírügynökségnek Liljana Karadzsics.

Bár a nemzetközi hatóságok gyanítják, hogy Karadzsics kapcsolatban áll családjával, Liljana állítása szerint azért üzen a sajtó útján férjének, mert más módja nincsen az üzenet eljuttatására.

"A családunk nyomás alatt van. Életünk és megélhetésünk is veszélyben van. Gondok, fájdalmak gyötörnek, szenvedésben élünk. Hű vagyok hozzád, de családomhoz is. Választanom kellett és őket választottam" - nyilatkozta.

Cinkos egyház

Júliusban a NATO békefenntartói több razziát is tartottak a szerbek egykori vezérét kutatva. Tíz napra letartóztatták Karadzsics fiát, Alekszandert, akit apja bujtatásával gyanúsítottak.

A nemzetközi közösség szerint Karadzsics Bosznia szerbek lakta területein bujkál, és gyakran jár át Szerbia-Montenegróba is. Júliusban razziát tarttottak Karadzsics montenegrói szülővárosában, Niksicsben is. Richard Holbrooke, a boszniai háborút lezáró daytoni békemegállapodást előkészítő amerikai diplomata szerint Karadzsicsot a boszniai szerbek nacionalista pártja, az SZDSZ és a szerb ortodox egyház bujtatja.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft