Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Irakban lassan minden szép és jó

2008.07.18. 14:09
Egy magas rangú katonai parancsnok és az amerikai védelmi miniszter szerint Irakban minden jó úton halad, ezzel szemben Afganisztánban az utóbbi időben romlott a helyzet, és újabb csapatok bevetésére lehet szükség. A két férfi Pakisztán hozzáállását is bírálta.

Iraki és afganisztáni látogatásáról hazatérve a magas rangú amerikai főparancsnok, Michael G. Mullen admirális szerdán kijelentette, hogy a korábbiakhoz képest Irakban érezhetően sokat javult a helyzet, írja a Washington Times. Mullen elárulta, hogy előzetesen is számított némi előrelépésre Baghdadban és a térségben, de a helyszínen egészen meglepődött, hogy milyen eredményes volt az elmúlt másfél évben alkalmazott stratégia.

"A közbiztonság egyértelműen és jelentősen javult" - jelentette ki az admirális, akivel a védelmi miniszter is egyet értett. Mullen ugyanakkor hozzátette, hogy a javulás meglátása szerint még nem visszafordíthatatlan, ezért további munkára van szükség. A két vezető látogatásával párhuzamosan az iraki kormány a héten bejelentette, hogy 2008 közepére az erőszakos események száma a heti 1400-ról heti 400-ra csökkent az országban.

Mullen és Gates nem volt azonban ennyire bizakodó az afganisztáni helyzet kapcsán. Az admirális elmondta, hogy az afganisztáni parancsnokok azt kérték tőle, hogy biztosítson további amerikai csapatokat a jelenlegi 32 ezres haderő megerősítésére. "Az egy keményebb csata, bonyolultabb" - mondta az admirális. "Több egységre van szükségük, hogy hosszú távú hatást érjenek el."

A sajtótájékoztatón Gates arról beszélt, hogy a Pentagon megvizsgálja az utánpótlás kérdését, de Mullen jelezte, hogy szerinte csak akkor küldhetnek majd plusz csapatokat Afganisztánba, ha tovább csökkentik az Irakban állomásozó csapatok számát. Azért hozzátették, hogy látogatásukkor láttak némi javulást az ország déli részén, ahol az amerikai csapatoknak több falut sikerült felszabadítaniuk és meg is tartaniuk az utóbbi időszakban.

Bírálták ugyanakkor Pakisztánt, amelynek nem sikerült megállítania a törzsi területeken az Afganisztánba induló újabb harcosok kiképzését és felfegyverzését. "Egyre nagyobb a veszély, szinte már-már közös szervezetbe tömörülnek az egymással korábban csak lazábban együttműködő csoportok" - figyelmeztetett Mullen.

A pakisztáni kormány korábban megígérte, hogy jobban odafigyel majd a határmenti területekre, de a július elején indított több katonai akciót követően arról is beszéltek, hogy a harc helyett meg kell egyezni a törzsi vezetőkkel. Az USA szerint ugyanakkor az ilyen tárgyalások korábban sem vezettek semmi eredményre.