Valér
4 °C
8 °C

Először készült el időben a román költségvetés

2001.10.05. 13:57
Kapcsolódó cikkek (1)
A román demokrácia történetében először fogadja el időben az állami költségvetést a bukaresti kormány. A kabinet hétfői, rendkívüli ülésén tárgyalja meg a számos egyeztetésen átesett büdzsét. Nyugaton azonban ennek ellenére úgy látják: Romániában még mindig nehéz egy üzletet beindítani, ugyanis a hivatalnokok elvárják a kenőpénzt.
A román kormány szóvivője, Claudiu Lucaci pénteken büszkén jelentette ki újságíróknak: tizenegy éve, a modern demokrácia történelmében először Romániának időben lesz költségvetése. A büdzsé tervezete ugyanis már kész; pénteken a szakszervezetekkel is egyeztették. A Nastase-kabinet pedig hétfői különleges ülésen tárgyalja, és várhatóan elfogadja az előirányzott, 2002-es államháztartási törvényt.

"A kormány szavazása után a költségvetés időben, ígéretünkhöz híven október 10-ig a parlament elé kerül" - emlékeztetett a kormányszóvivő. A büszkeség érthető, hiszen a idei büdzsét például csupán ez év áprilisában sikerült megszavaznia a román törvényhozásnak.

A költségvetés milliárd lejben
(1 forint=105 lej)
Teljes bevétel 178 860
Kiadások 238 270
Hiány 59 410
Adóbevétel 168 446
A tervezet optimista

A törvénytervezet a 2001-ben tapasztalt gazdasági növekedés gyorsulásával, viszonylag alacsony - azonban még mindig kétszámjegyű - inflációval, a közszféra béreinek megszorításával és a munkanélküliség enyhe csökkenésével számol. Az előrejelzések szerint a román gazdaság 2001-ben 4,5 százalékos gazdasági növekedést produkál, a bérek 4 százalékkal emelkednek, a belső fogyasztás pedig 6,5 százalékkal gyarapodik.

Jövőre is a szociálpolitika kapja a legnagyobb hangsúlyt: a segélyezési rendszer megszilárdítása, a nyugdíjak, bérek biztosítása élvez előnyt, de a bukaresti kormány kiemelten kezeli az egészségügyet és a tanügyet is. Gazdaságfejlesztésre is komoly összegeket szán a tervezet, a NATO- és az uniós csatlakozás előmozdítás érdekében is.

Nehéz Romániában üzletelni

A Nastase-kormány tehát igyekszik, de Nyugaton még mindig ódzkodnak Bukaresttől. A brit gazdasági napilap, a Financial Times egyik elemzése szerint a romániai befektetések fő akadálya a "bürokrácia és a kenőpénz". Keleti szomszédunknál ahhoz, hogy egy céget bejegyezzenek, minimum hét hétre van szükség, de akár 100 napot is igénybe vehet a procedúra. Ez idő alatt nyolcvanhárom oldalnyi nyomtatványt kell kitölteni; a papírtömeg fél kilót nyom. A folyamatot csak nehezíti, hogy a hivatalnokok kedvük szerint értelmezik a törvényeket, és csupán akkor az ügyfél javára, ha a kenőpénzt megkapták.

Pozitív példaként említik azonban Temesvárt, ahol a polgármester arra ösztönzi beosztottjait: az ügyfél számára előnyösen értelmezzék és alkalmazzák a törvényeket. Egyébként a bánáti város Románia leggazdagabb környékei közé számít.

A kormány is próbál lépni: létrehozták azt az osztályt, amelyik a külföldi befektetőkkel tartja a kapcsolatot. Az egyik ügyfél tette fel a költői kérdést a Financial Times hasábjain: "Milyen benyomása lehet a külföldinek, ha a külföldi érdeklődőkkel kapcsolatot tartó hivatal élén olyan valaki áll, aki nem beszél legalább angolul?"