Sára, Márió
2 °C
6 °C

Késhet a szlovákiai magyar egyetem megalapítása

2003.07.10. 07:38
Ugyan el nem utasította, de nem is támogatta a Révkomáromba tervezett magyar egyetem létrehozását a szlovák akkreditációs bizottság. A Magyar Koalíció Pártja szerint a koalíciós megállapodásban beígért intézmény ennek ellenére létrejöhet, ehhez csak a kormány és a parlament beleegyezésére van szükség.
Nem támogatta a Révkomáromba tervezett magyar egyetem létrehozását a szlovák akkreditációs bizottság - értesült a Magyar Hírlap. A testület szerdai ülésén nem született érvényes határozat a koalíciós szerződésben idén októberre megígért felsőoktatási intézményről. A döntés mindenképpen késedelmet okozhat az egyetem megalapításában - vélik a szlovákiai magyar politikusok.

Az egyetem akkreditálásának legfőbb akadálya, hogy állami létesítményként nem működhet tartósan Magyarországról küldött tanári karral - írja a lap.

Elindulhat

Az egyetem ennek ellenére a kormánypártok megállapodásának megfelelően még az idén létrejöhet, ehhez csak a koalíciós tanács ajánlása és a parlament beleegyezése szükséges. Az egyetem akkreditálásával ráérnek az első évfolyam diplomázásáig - mondta el a Magyar Hírlapnak Albert Sándor, a Magyar Koalíció Pártjának képviselője.

A szlovákiai magyar kisebbség egyébként alulképzettebb, mint a többségi lakosság. Míg a szlovákok 15-20 százaléka folytatja tanulmányait felsőfokú intézményekben, a magyar kisebbségnél ez az arány csak 7-8 százalék.