Előd
6 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Védőoltás okozhatja a rejtélyes tüdőgyulladást

2003.08.07. 13:04
Az amerikai katonák között Irakban és Közép-Ázsiában terjedő rejtélyes betegség lehetséges okozója az antrax elleni védőoltás - véli egy, a vakcina hatásairól írt tanulmány szerzője. A tüdőgyulladás-szerű betegség eddig száz katonát fertőzött meg, hivatalosan két halálesetet ismernek el.
Az antrax elleni védőoltás is okozhatja az Irakban és Közép-Ázsiában szolgálatot teljesítő amerikai csapatokat tizedelő rejtélyes, tüdőgyulladás-szerű megbetegedés - írja feltáró riportjában a UPI. Az amerikai hírügynökségnek Dr. John L. Sever, a George Washington Egyetem kutatója, az antraxvakcina hatásait elemző tavaly május jelentés társszerzője nyilatkozott.

Valószínű ok

A magyarokat nem oltották antrax ellen
"Csodálkozna" a Honvédelmi Minisztérium Egészségügyi Csoportfőnöksége Gyógyító Osztályának vezetője, ha a megbetegedett katonák az antrax elleni védőoltástól gyengültek volna le. Magyarországon egyébiránt nem engedélyezett egyetlen antrax elleni vakcina sem, így a katonáinkat sem oltották be. A HM a magyar csapatok Irakba érkezése előtt a helyszínen készített hatástanulmányt, és már ekkor értesültek az amerikaiaktól a tüdőgyulladásos megbetegedésekről. Általános vélekedés- mondta Eszterbauer Márta, hogy a betegség nem járvány, hanem szórványos, és a homokkal hozható összefüggésbe. Emiatt a katonák arcvédő hálót is kaptak.
"Véleményem szerint az antrax elleni védőoltást is meg kell vizsgálni a betegség lehetséges okaként" - nyilatkozta a kutató a már száz katonánál jelentkező rejtélyes betegségről. Tavalyi vizsgálata során öt kutatótársával arra a következtetésre jutottak ugyanis, hogy a vakcina "valószínű vagy lehetséges" forrása egy tüdőgyulladás-szerű megbetegedésnek.

A rejtélyes betegség eddig száz katonát fertőzött meg. Ketten meghaltak, tizenöt fertőzöttet lélegeztető gépre kellett kapcsolni.

A két halálesetet a hadsereg tisztiorvosi szolgálata vizsgálja - nyilatkozta Robert DeFraites ezredes, a hadsereg tisztifőorvosa. DeFraites és szóvivője nem válaszolt a UPI antraxvakcinával kapcsolatos kérdéseire.

Már Amerikában is

A UPI értesülései szerint Minnesotában is szedett már áldozatot a rejtélyes kór. A 22 éves Rachel Lacy halála Eric Pfeifer kórboncnok szerint "összefüghet" az antraxoltással.

Hasonló tünetekről számolt be a hírügynökségnek egy korábban Kuvaitban állomásozó katona is. A férfi négy alkalommal kapott védőoltást, ezután hörghurutot kapott. Tünetei hazaérkezése után is megmaradtak, gyógyszeres kezelésben részesült.