Jolán
2 °C
4 °C

Iraki rendőrök kiképzése helyett medencét vettek

2007.10.23. 18:16
Az amerikai kormányzat vizsgálja, hogy pontosan mire költötte a DynCorp cég azt a több mint egymilliárd dollárt, amit az iraki rendőrök kiképzésére és felszerelésére nyert el a külügyminisztériumtól. Egyelőre nem tudni, hogy történt-e csalás, de az már kiderült, hogy dollármilliók mentek el felesleges röntgengépekre, luxus lakókocsikra és medencére.

Nem tudni mire ment el annak az 1,2 milliárd dollárnak (kb. 230 milliárd forintnak) egy része, amit az amerikai kormány iraki rendőrök kiképzésére fordított volna, írja a BBC. A rend fenntartására egyedül is képes iraki biztonsági erők kiképzése az amerikai stratégia egyik kulcseleme. Az erre vonatkozó program a DynCorp nevű cég hatáskörébe tartozott, aminek munkatársai most azzal védekeznek, hogy nem történt szándékos csalás.

Az amerikai kormány által kezdeményezett vizsgálat szerint a külügyminisztérium nem tudja pontosan, mit is kapott a DynCorpnak kifizetett pénzért cserébe. A DynCorp a minisztériummal szerződő legnagyobb cég, ami 2004 februárjában elnyert egy komoly megbízást, aminek értelmében szállást, ételt, fegyvereket és speciális kiképzést kellett biztosítania iraki rendőröknek.

A vizsgálatból most többek között kiderült, hogy az elnyert pénzből 1,8 millióért olyan röntgengépet szereztek be, amit aztán egyszer sem használtak, valamint 4 millióért egy iraki rendőrségi központ kiépítése helyett luxus lakókocsit és hatalmas úszómedencét vásároltak.

Stuart Bowen Jr., az iraki újjáépítést felügyelő vizsgálat vezetője elmondta, hogy a hivatalos amerikai szerveknél nem kezelték elég körültekintően a szerződéseket, ezért lehetett esélye a pazarló költekezésnek vagy a csalásnak.

Joe Lieberman, az amerikai szenátus belbiztonsági bizottságának elnöke szerint akár öt évig is eltarthat, amíg a külügyminisztérium átnézi a számlákat és visszafizetteti a DynCorppal a jogosulatlan kiadásokat. A szenátor és a BBC tudósítói is úgy gondolják, hogy több kormányzattal szerződő cég esetében is problémák lehetnek egyes szerződésekkel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?