Emőke
-4 °C
9 °C

Egyoldalúan ürítené ki a Gázai övezetet Saron

2004.02.03. 13:23
Akár kormányát is átalakítaná a gázai zsidó telepek kiürítését célzó terve megvalósítása érdekében Ariel Saron. A kormány a bejelentés után egyetlen vokssal úszott meg egy bizalmi szavazást a Kneszetben.
Kész átalakítani kormányát legújabb terve megvalósítása érdekében Ariel Saron. Az izraeli kormányfő a Gázai övezetben található zsidó telepek egyoldalú kiürítését tervezi. A terv hétfői bejelentését követően Saron kormánya szélsőjobboldali koalíciós partnerei távolmaradása miatt csupán egy szavazattal élt túl egy bizalmi szavazást a Kneszetben.

"Nem fogok habozni, hogy új kormányt alakítsak" - jelentette ki Saron a Jediót Ahronótnak nyilatkozva.

Taktikázó szélsőjobb

Efraim Eitam építésügyi miniszter, a Kneszetben hat hellyel rendelkező jobboldali nacionalista Nemzeti Vallási Párt vezetője lemondással fenyegetőzött kedden Saron terve miatt. "Ebben nem veszünk részt" - mondta a közszolgálati rádióban. Ha Saron ilyen tervet terjeszt elő az Egyesült Államokban, akkor "távozásunk időpontja csupán taktikai kérdés lesz" - mondta.

A teléepek kiürítése Ehud Olmert miniszterelnök-helyettes szerint négy-öt hónap múlva lesz végrehajtható. "Saron végül megszerzi a terv végrehajtásához szükséges többséget" - vélekedett.

Politikai okot sejtenek

A Jediót Ahronót által kedden közzétett felmérés azt mutatja, hogy az izraeliek többsége támogatja a Gázai övezetben lévő zsidó telepek egyoldalú lebontását: 59 százalék helyeselné ezt, 34 százalék ellenzi, 7 százaléknak nincs véleménye. A Dahaf intézet által 500 izraeli felnőtt körében végzett közvélemény-kutatás eredménye szerint 57 százaléknak meggyőződése, hogy Saron politikai okokból tette ezt a lépést, 24 százalék szerint korrupciós ügyét akarta vele feledtetni, 11 százalék úgy véli, hogy a kormányfőnek egyszerre voltak rá politikai és személyes okai, míg 8 százalék nem mondott véleményt.