Ágnes
-1 °C
2 °C

A Radio Maryja ellen harcol a Vatikán

2006.04.06. 16:28
Fel kell lépni a Radio Maryja ellen, utasította a Vatikán a lengyel katolikus püspöki kart. Az egyházi rádió antiszemita, nacionalista és a jelenlegi szélsőséges kormány nagy támogatója.

Határozottabb fellépésre szólította fel a Vatikán a lengyel püspöki kart a lengyel püspökök által is gyakran bírált Radio Maryja lengyel katolikus rádióadóval szemben. Az adó elleni fellépést sürgetett Marek Edelman, a varsói gettólázadás utolsó életben lévő parancsnoka is.

"A Szentszék komoly fenntartásait fejezte ki a rádióadó szoros politikai elkötelezettsége miatt" - írta a vatikáni levélhez mellékelt saját levelében az apostoli nuncius a rádióadót működtető redemptorista rend lengyelországi tartományfőnökének. A Szentszék a lengyel püspököket is arra kéri, hogy együttesen lépjenek fel a Radio Maryja ellen.

A Vatikán januárban egyszer már szigorúan megrótta azt az ultrakatolikus médiabirodalmat, amelyet Tadeusz Rydzyk redemptorista szerzetes irányít, vagyis a Radio Maryját, a Trwam televíziót és a Nasz Dziennik című napilapot. Ezek a tömegtájékoztatási eszközök a katolikus fundamentalizmus képviselői, nacionalisták, liberalizmusellenesek, és időnként antiszemita megnyilvánulásokat is tartalmaznak.

Rydzyk nyíltan támogatja a jelenleg kisebbségben kormányzó nemzeti konzervatív Jog és Igazság pártot (PiS), melynek elnöke Jaroslaw Kaczynski, akinek ikertestvére a korábban szintén e párthoz tartozó Lech Kaczynski államfő. A rádió rendszeres riportalanyai közé tartozik Kazimierz Marcinkiewicz lengyel kormányfő, a kormány több minisztere és a PiS parlamenti képviselői.

Ugyancsak az adó "megrendszabályozását" kérte a kormánytól és a parlamenttől a 1943-as varsói fölkelés utolsó, még élő parancsnoka, a 83 éves Marek Edelman.

Kérését azzal indokolta, hogy a Radio Maryja idegengyűlöletet, sovinizmust és antiszemitizmust terjeszt. Bizonyos adásainak tartalma "semmiben sem különbözik a nácik lapjáétól, a Stürmerétől" - írta a Edelman, aki szerint a műsorokban való gyakori részvétellel a kormánytagok és képviselők hitelesítik az adót, és azt a benyomást keltik, mintha az állam egyetértene annak politikai vonalával.