Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Tűz ütött ki egy római cigánytáborban

2008.07.23. 11:55
Titokzatos tűz ütött ki az egyik, Róma külvárosában található romatáborban, ahol az első, nagy port kavart regisztrációt tartották - tudatta az olasz média szerdán. Az olasz hatóságok csak azoktól a felnőtt, vagy 14 évesnél idősebb romáktól vesznek ujjlenyomatot, akiknek nincsenek érvényes személyi okmányaik.

Keddről szerdára virradó éjjel csaptak fel a lángok a helyszínen, és az erős szél miatt gyorsan továbbterjedtek. A Független Hírügynökség tudósítása szerint senki nem sérült meg a tűzben, Róma polgármestere, Gianni Alemanno ugyanakkor nyomozás elindítását, és a károk helyreállítását ígérte az ügyben.

Nem hivatalos információk szerint a tűzvészt három Molotov-koktél okozta, amelyeket a közeli autópályáról hajítottak a táborra, rasszista indíttatásból. A hatóságok ezt nem erősítették meg, sőt az ANSA olasz hírügynökség tudósítása szerint egy főt hamis tanúzás gyanújával hallgattak meg a rendőrök.

Az olaszok a romákat okolják az országban megszaporodott bűncselekményekért és a rossz közbiztonságért. Májusban két romatábort Molotov-koktélokkal támadták meg Nápolyban, majd július elején az olasz kormány elrendelte, hogy a cigány lakosságtól, köztük a gyerekektől is ujjlenyomatot vegyenek. Ez a bejelentés számos kritikát váltott ki Olaszország- és Európa szerte.

Az olasz hatóságok csak azoktól a felnőtt, vagy 14 évesnél idősebb romáktól vesznek, akiknek nincsenek érvényes személyi okmányaik, közölte az MTI. Hat és 14 éves kor között az ujjlenyomatot tartózkodási engedély kérelmezése esetén és a szülők beleegyezésével rögzítik, hatéves kor alatt pedig csak akkor, ha a gyermeket szülei elhagyták vagy bűncselekmény áldozatává vált.