Rudolf
1 °C
13 °C

RMDSZ: A székelyek nem értik a politikát

2007.11.26. 00:25
Az RMDSZ marosvásárhelyi kampányközpontjában nagy volt az öröm este 9-kor vasárnap: az exit-poll szerint biztosan lesz két képviselőjük Brüsszelben, 6,3 százalékot kaptak. Kinevették Tőkést, koccintottak. Úgy tűnt, hogy komolyan féltek, baj lesz. Szerintük a szórványban élők realistábbak, a székelyek meg nem látják fától az erdőt.

Az RMDSZ vezetői Marosvásárhely belvárosában egy neonokkal megvilágított, székekkel és két asztallal berendezett teremben gyűltek össze figyelni a választási tévéműsorokat. Újságírókkal együtt sem voltak ötvennél többen: Románia volt miniszterelnök-helyettese és több volt és jelenlegi szenátor néhány egyetemista plakátragasztóval nézte a terem két szemközti sarkában bömbölő román adásokat. Fél kilenckor még alig tucatnyian lézengtek, a kilences urnazárásra viszont már tömörültek az emberek a két monitor előtt. Legelöl álltak a párt potentátjai, nyakukban zöld-kék kampánysállal.

9-kor néhány másodpercre drámai csend szállt a teremre. Az exit-poll táblázatait mutatták. Az első négy pártot. Az RMDSZ nem volt köztük. Kommentátor magyarázott, csak nem jött a többi helyezet. Aztán diadalkiáltások. 6,3 százalék! Megvan! Egy Tankcsapda pólós fiú ugrálni kezdett, egy pár összeölelkezett, a pártelit csendesen somolygott.

Fel vagy le? Galéria.

Este tízkor Takács Csaba, a párt volt ügyvezető elnöke kisétált a kocsijához:"Arra is készültem, hogy jó lesz az eredmény. Hozok valami bort." Lett szendvics és sör is, de az ünneplés így is igen visszafogott maradt. A politikusok kis körbe összehúzott székeken nevetgéltek, a fiatalok fele poharakat rendezgetett, néha kurjantottak kicsit. Éjfélre csak az ifjak maradtak, lazult a hangulat, de egy gimnáziumi gólyabál is vadállati orgia óvatos duhajkodásukhoz képest."Milyen ott? Hánytatok már?" hívta az egyik ifjú aktivista a haverját, nagyobb bulit keresve.

Tőkés László hahaha

Amikor Tőkés László beszélt a Duna tévén, kinevették. Az RMDSZ-t kritizáló szavait erőltetett hahaha és húhúhú fogadta. Pedig ő is bejutott függetlenként az EP-be. A kampányban az RMDSZ azzal fenyegetett, hogy a megosztottság életveszélyes, a két irányba szóródó magyar szavazatok kiolthatják egymást. Az alacsony román és a relatív magas magyar részvétel viszont elég volt mindkét tábornak. 260 ezer szavazatot kapott az RMDSZ, 135 ezret körülbelül Tőkés. Ez összeadva is legalább 200 ezerrel kevesebb, mint amennyit a legutóbbi parlamenti választáson az egyedül induló RMDSZ kapott. Országosan viszont így is közel 10 százalék volt a magyar szavazatok aránya, holott csak a választók 6 százaléka magyar.

Plakátharcok a püspökpárti fellegvárban

Markó Béla egyik volt közeli munkatársa pontosan megjósolta, hogy egyharmad-kétharmad arányban oszlanak meg a szavazatok. Lehet tudni, hogy Székelyföld a "püspökpártiak"-nak mondott Tőkés-hívek fő bázisa. Az egyik plakátoló egyetemista, Jakab Adorján szerint ott sokszor letépkedték az RMDSZ-plakátokat. "Fél óra és nem volt ott egy sem. A végén az RMDSZ már azt ígérte, fizet, ha valaki lebuktat egy tépkedőt." Senki sem bukott le, de a diákok biztosak benne, hogy a "püspökpártiak" tették. Panaszkodtak, hogy román többségű helyeken nem volt bajuk, viszont Háromszéken az utcán is beszóltak nekik.

Az RMDSZ-esek szerint az a baj, hogy a szűkebb hazájukban többségben élő székelyek nem látják, hogy az RMDSZ micsoda küzdelmeket vív évek óta Bukarestben. "Amikor felújítunk egy utat vagy gimnáziumot nyitunk a szórványmagyarságnak, nem értik, hogy ezért évek alkusorozata kellett. Ott ők vannak többségben, intézik a saját ügyeiket, frusztrált románokkal körbevéve. A szórványban jobban értik, hogy mit küzd össze az RMDSZ. És a magyarságnak legalább a fele szórványban él."

Markó Béla lányával nézi át az eredményeket

Markó Béla pártelnök visszafogottabb volt. Gratulált Tőkésnek és azt üzente, hogy reméli betartja kampányígéreteit. Ez diplomata nyelven azt jelenti, hogy az itteni RMDSZ-esek szerint Tőkés hazudozott. Például amikor azt ígérte, hogy Brüsszelben elintézi a kolozsvári magyar egyetem sorsát. "Mi minden követ megmozgatva sem tudtunk elég aláírást összegyűjteni, hogy az EP napirendre vegye." - mondta egy RMDSZ-es. (Románia tavalyi belépésekor három RMDSZ-es került az EP-be automatikusan.)

Legyen vége a magyar-magyar viszálynak

Az RMDSZ-esek szerint nem igaz, amit Tőkés mond, vagyis nem a két jelölt miatt kiélezett helyzet mozgósította magyarokat. Meg lett volna a magas részvétel egy közös listával is, állítják. "Sokan azt akarják, legyen már vége a magyar-magyar viszálynak. Ezt kihasználják a románok, látják hogy gyengülünk és máris kevésbé vesznek komolyan minket. Viszont ha Tőkés az utolsó percben nem vonul ki a megegyezés elől, akkor sokan jutalmazták volna a kiegyezést." Markó szerint hat magyar is bejuthatott volna Brüsszelbe, így valószínűleg csak három fog. (Az RMDSZ felajánlotta, hogy Tőkést bejutó helyen indítsák a listájukon. A megegyezés alól az utolsó pillanatban bújt ki Tőkés László, mert nem sikerült megegyezni néhány Bukarestben elérni akart törvény benyújtásának határidejéről.) Frunda György, a biztos bejutó szerint ezért Tőkésnek és a mellette kampányoló Orbán Viktornak is el kell számolnia lelkiismeretével. Frunda egyébként egy frakcióban dolgozik majd Tőkéssel az Európai Néppártban, és a párt egyik alelnöke Orbán Viktor. "Ha a magyarság ügye azt kívánja, majd együttműködöm velük" - mondta az Indexnek.

Abban az RMDSZ-esek egyetértettek, hogy Tőkésék különállását a Fidesz szervezi Magyarországról. Szerintük a magyar politikának nem kellene beleszólnia az erdélyiek ügyeibe és eddig az összes kormánnyal jól kijöttek, kár lenne ezt elrontani. Szerintük csak a magyar média állítja be, hogy ők gyurcsányisták, valójában szó sincs erről.

Az általunk megkérdezettek szerint hiába vitte el a magyar voksok harmaát Tőkés, az RMDSZ irányán nem kell változtatni. A pártot korábban belülről elfoglalni igyekező polgári szövetséges szakadárokkal várhatóan nem keresik tovább a kiegyezést, legalábbis a választás éjszakáján ez volt a hangulat.

Muszáj alkudozni a románokkal

"Sok minden változott. Tíz éve ha március tizenötödikét ünnepeltünk Kolozsváron, akkor két hétig arról beszéltek a románok, hogy irredentizmus van. Most elénekeljük a magyar himnuszt, magyar zászló loboghat és a kirakott koszorúk még két hét után is kint maradnak. Ha a magyarok súlytalanná válnak, vagy túlzottan keménykednek, akkor elveszik majd ezt is." - mondta az egyik ünneplő. "1996-ig az RMDSZ is nagyon kemény volt. Semmire se mentünk. Amikor beszálltunk az első koalícióba és kormányra kerültünk, a minisztériumba összesúgtak mögöttünk ha magyarul beszéltünk, csúnyán néztek ránk. Néhány hónap után aztán halkan mondták a román kollégák a liftben, hogy náluk is volt a családban egy magyar nagypapa."

"A román politika bizánci és török birodalmi hagyományokat ápol. Nem az adott szó a lényeg, hanem az alkuk és lekötelezettségek szövevényes rendszere, nincs világos ideológiájuk a pártoknak. Muszáj ügyesnek lenni, ha eredményt akarunk, és nekünk vannak eredményeink." - mondta egy RMDSZ-es politikus. Szerinte a magyarok kevesen vannak ahhoz, hogy politikailag megosztottak legyenek. "Muszáj a sok kompromisszum a keresztények és liberálisok között. Nemzetiségi alapon szervezkednünk, különben súlytalanná válunk, itt nem lehet magyar többpártrendszer. Egyszerűen a számok nem engedik meg" - mondta annak ellenére, hogy most két magyar erő is eredményes tudott lenni.