Valér
2 °C
8 °C

Az RMDSZ kevés a román szociáldemokratáknak

2004.12.02. 14:36
Nemcsak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), hanem a független képviselők támogatására is rászorul Romániában az eddigi kormánypárt ha hatalmon akar maradni, a választási bizottság csütörtökön kiadott jelentése szerint.
A november 28-i általános választáson a Szociáldemokrata Párt (PSD) 132 helyet szerzett a 332 tagú képviselőházban - jelentették be -, és ezzel a legnagyobb párt maradt. Politikai szövetségese, az RMDSZ 22 hellyel rendelkezik majd, míg a másik oldalról a centrista ellenzéki tömörülés 112 képviselőt juttatott be a parlamentbe, miközben választási csalással vádolta meg a kormányt.

A PSD-vel sikerülhet

A szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt 48 helyet foglalhat el, de ezzel a párttal az eddigi bejelentések szerint senki sem akar koalíciót. A parlamentbe automatikusan 18 képviselőt küldtek a különféle nemzeti kisebbségek, s közülük legalább 13 olyan kell, aki hajlandó támogatni a kormányt, eleve feltéve, hogy az RMDSZ szövetséget köt a szociáldemokratákkal.

Ez az előfeltétel teljesülni látszik, az RMDSZ a szövetség fenntartása mellett állt ki. Borbély László, a párt ügyvezető alelnöke csütörtökön kijelentette: "reményeink szerint a PSD-vel együtt sikerül megszerezni a többséget".

Nastase szerint őrültség

A romániai ellenzék több panaszt is benyújtott a véleményük szerint elcsalt szavazás miatt. Basescu kedden a választások eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését követelte.

Adrian Nastase, a szociáldemokrata miniszterelnök szerdán őrültségnek nevezte a kettős állampolgárság esetleges megadását a határon túli magyaroknak, miközben a koalíciós partner RMDSZ az igen szavazatokra buzdítja a választójoggal rendelkező magyarokat.