Tekla
9 °C
20 °C

Markó Béla pártja ellenzéki szerepre készül

2000.11.21. 23:02
A marosvásárhelyi kampányzáró nagygyűlésen elhangzott, az RMDSZ rendkívül jó és aktív kampányt folytatott, ugyanakkor a Markó Béla által vezetett párt úgy véli, nincs lehetőségük a kormányzati szerepvállalásra. A legnagyobb esélyesnek kikiáltott Ion Iliescu, az RTDP köztársaságielnök-jelöltje ugyanakkor a napokban tett magyarellenes kijelentéseivel még az RMDSZ mellé állíthatja november 26-án a jóérzésű, egyelőre bizonytalan szavazókat.
A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek ellenzéki szerepre kell készülnie, mert nem körvonalazódik a kormányzati szerepvállalás lehetősége - jelentette ki Markó Béla, az RMDSZ elnöke a Népújság című lapnak adott keddi interjújában. Markó leszögezte: "kirakatrendezésre" az RMDSZ nem vállalkozik, a romániai magyarok érdekképviseleti szervezete - csak azért, hogy tisztségeket kapjon, s itt-ott befolyással lehessen a romániai magyarság életére - nem adhatja oda a jövőjét.

Markó a marosvásárhelyi kultúrpalotában tartott kampányzáró nagygyűlésen emlékeztetett arra, hogy Ion Iliescu, a választások legnagyobb esélyesének tartott ellenzéki Románia Társadalmi Demokrácia Párt elnöke a napokban éppen Marosvásárhelyen juttatta újra a magyarság eszébe, hogy a kilencvenes évek elején az ország első számú vezetőjeként miként viszonyult a magyar kérdéshez. ,,Nem tudom, hogy miért volt fontos neki újfent szeparatizmusról, szegregációról beszélni. Úgy néz ki, megijedt, hogy mégsem ő lesz az államelnök" - jelentette ki a pártelnök.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség jó kampányt zárt, s túlzott optimizmus nélkül, de megalapozottan bízik a jó választási eredményben - jelentette ki Takács Csaba ügyvezető elnök, az RMDSZ választási kampányának vezetője kedden Marosvásárhelyen a szövetség kampányzáró nagygyűlése előtt az MTI-nek. Takács hangsúlyozta, hogy az RMDSZ rendkívül aktív kampányt folytatott. A szövetség kampánykaravánja több mint 3 ezer kilométert tett meg Erdélyben. Markó Béla szövetségi elnök szerint az RMDSZ jól döntött, amikor programjában kiemelt helyen foglalkozott az embereket közvetlenül érintő szociális, gazdasági kérdésekkel, a regionális fejlesztés szükségességével.

Az RMDSZ vezetői úgy vélik, ma már valós veszélynek látszik, hogy az elnökválasztás második fordulójába a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) jelöltje juthat be a legnagyobb esélyesnek tartott Ion Iliescu volt államfő mellett. Ez azt a jelzést küldené, hogy Romániában egy szélsőségesen nacionalista, idegengyűlölő párt a második legnagyobb politikai erő, ami súlyosan érintené az ország európai integrációját.

Frunda György szenátor hibának nevezte, hogy a jelenlegi kormánykoalíció nem állított közös jelöltet, pedig az RMDSZ nyitott volt erre. Véleménye szerint elkésett az a javaslat, hogy a koalíciós pártok a legesélyesebb javára léptessék vissza államfőjelöltjeiket. Az RMDSZ jelöltjének visszaléptetése nem is szolgálná az óhajtott célt, mivel ebben az esetben a romániai magyarok nem az RMDSZ által javasolt másik jelöltre adnák voksukat, hanem nem mennének el szavazni.