Judit
2 °C
7 °C

Markó Béla pártja ellenzéki szerepre készül

2000.11.21. 23:02
A marosvásárhelyi kampányzáró nagygyűlésen elhangzott, az RMDSZ rendkívül jó és aktív kampányt folytatott, ugyanakkor a Markó Béla által vezetett párt úgy véli, nincs lehetőségük a kormányzati szerepvállalásra. A legnagyobb esélyesnek kikiáltott Ion Iliescu, az RTDP köztársaságielnök-jelöltje ugyanakkor a napokban tett magyarellenes kijelentéseivel még az RMDSZ mellé állíthatja november 26-án a jóérzésű, egyelőre bizonytalan szavazókat.
A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek ellenzéki szerepre kell készülnie, mert nem körvonalazódik a kormányzati szerepvállalás lehetősége - jelentette ki Markó Béla, az RMDSZ elnöke a Népújság című lapnak adott keddi interjújában. Markó leszögezte: "kirakatrendezésre" az RMDSZ nem vállalkozik, a romániai magyarok érdekképviseleti szervezete - csak azért, hogy tisztségeket kapjon, s itt-ott befolyással lehessen a romániai magyarság életére - nem adhatja oda a jövőjét.

Markó a marosvásárhelyi kultúrpalotában tartott kampányzáró nagygyűlésen emlékeztetett arra, hogy Ion Iliescu, a választások legnagyobb esélyesének tartott ellenzéki Románia Társadalmi Demokrácia Párt elnöke a napokban éppen Marosvásárhelyen juttatta újra a magyarság eszébe, hogy a kilencvenes évek elején az ország első számú vezetőjeként miként viszonyult a magyar kérdéshez. ,,Nem tudom, hogy miért volt fontos neki újfent szeparatizmusról, szegregációról beszélni. Úgy néz ki, megijedt, hogy mégsem ő lesz az államelnök" - jelentette ki a pártelnök.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség jó kampányt zárt, s túlzott optimizmus nélkül, de megalapozottan bízik a jó választási eredményben - jelentette ki Takács Csaba ügyvezető elnök, az RMDSZ választási kampányának vezetője kedden Marosvásárhelyen a szövetség kampányzáró nagygyűlése előtt az MTI-nek. Takács hangsúlyozta, hogy az RMDSZ rendkívül aktív kampányt folytatott. A szövetség kampánykaravánja több mint 3 ezer kilométert tett meg Erdélyben. Markó Béla szövetségi elnök szerint az RMDSZ jól döntött, amikor programjában kiemelt helyen foglalkozott az embereket közvetlenül érintő szociális, gazdasági kérdésekkel, a regionális fejlesztés szükségességével.

Az RMDSZ vezetői úgy vélik, ma már valós veszélynek látszik, hogy az elnökválasztás második fordulójába a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) jelöltje juthat be a legnagyobb esélyesnek tartott Ion Iliescu volt államfő mellett. Ez azt a jelzést küldené, hogy Romániában egy szélsőségesen nacionalista, idegengyűlölő párt a második legnagyobb politikai erő, ami súlyosan érintené az ország európai integrációját.

Frunda György szenátor hibának nevezte, hogy a jelenlegi kormánykoalíció nem állított közös jelöltet, pedig az RMDSZ nyitott volt erre. Véleménye szerint elkésett az a javaslat, hogy a koalíciós pártok a legesélyesebb javára léptessék vissza államfőjelöltjeiket. Az RMDSZ jelöltjének visszaléptetése nem is szolgálná az óhajtott célt, mivel ebben az esetben a romániai magyarok nem az RMDSZ által javasolt másik jelöltre adnák voksukat, hanem nem mennének el szavazni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?