Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Többen koalíciós partnernek szeretnék az RMDSZ-t

2004.05.29. 11:18
A kormánypártok és az ellenzék is bevenné kormányába az RMDSZ-t a választások után - derül ki a román sajtóból.
Bevenné a kormányba a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) mind a Romániában jelenleg kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD), mind a PSD leváltására készülő liberális-demokrata koalíció (PNL-PD), ha várakozásaiknak megfelelően győznek az őszi parlamenti választásokon - tűnt ki a román sajtóból. A jövő héten célegyenesbe érkezik a június 6-i helyhatósági választásokat megelőző kampány. Ezért a romániai lapok figyelme - egy kicsit már az őszi parlamenti választásokra való tekintettel is - a belpolitikai főszereplőire irányul. Pénteken az RMDSZ került a román politikai napilapok reflektorfényébe.

A számottevő bukaresti újságok - Adevarul, Evenimentul Zilei, Cotidianul, Curentul, Jurnalul National - tudósításokat közöltek arról, hogy Nicolae Vacaroiu korábbi miniszterelnök (1992-1996), a jelenleg kormányzó PSD egyik vezető politikusa, a román parlament felsőházának elnöke Marosvásárhelyen a héten úgy nyilatkozott, hogy az őszi választásokon remélt győzelme után párt a legszívesebben az RMDSZ-szel lépne kormánykoalícióra.

Vadházasság

Ugyanakkor az Adevarul arról adott hírt, hogy Theodor Stolojan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, a Demokrata Párttal (PD) kötött választási pártkoalíció államfőjelöltje, aki maga is volt már román miniszterelnök (l991-1992), egy nagyszebeni választási nagygyűlésen kijelentette: az RMDSZ-t az őszi választások után megalakítandó kormányban akarja látni, a mostani ellenzéki pártkoalíció oldalán.

Több román lap beszámolt arról, hogy Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke a héten Sepsiszentgyörgyön, a magyar szervezet és a PSD közötti "vadházasságot" emlegető újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: az RMDSZ és a PSD között érdekházasság, de nem szerelem áll fenn. Majd összehasonlítgató kérdésekre hozzátette: a PSD-vel együttműködve valóban sok mindent elért az RMDSZ, amit a korábbi koalíciós kormány idején nem sikerült elérnie.

Az Evenimentul Zilei ellenzéki tömeglap kérdéseire válaszolva az RMDSZ elnöke hangoztatta: nem hiszi, hogy csak jó intézkedések történtek az RMDSZ és a PSD közötti együttműködés éveiben. Amiért, persze, felelős a magyar szövetség is, bár a végrehajtó hatalom hibái nem róhatók fel az RMDSZ-nek, mert nem tagja a kormánynak. Markó az interjúban kizárta az RMDSZ "széttöredezésének" a lehetőségét. Végül utalt rá: a romániai magyarok többsége a PSD-vel együttműködés mellett tör lándzsát, de nem lehet kizárni a PNL-lel és a PD-vel való együttműködést sem.