Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Markó győzelemként értékeli az RMDSZ eredményeit

2004.06.07. 15:01
Jobban szerepelt a romániai helyhatósági választásokon az RMDSZ, mint négy évvel korábban. Markó Béla hétfőn győzelemként értékelte a választásokat, bár örült volna, ha Székelyudvarhely polgármesteri posztját nem a függetlenként induló Szász Jenő, hanem a szövetség jelöltje nyerte volna. Ugyanakkor Markó szerint csak néhány magyarországi politikus gondolta a választások döntő helyszínének ezt a székely várost.
A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) áll országos viszonylatban az első helyen a romániai helyhatósági választások eddigi részeredményei alapján, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) pedig tartja, illetőleg megerősítette hagyományos, negyedik-ötödik helyét az országos politikai ranglistán.

RMDSZ: Győzelem

Az RMDSZ győzelmeként értékelte hétfőn a romániai helyhatósági választások eredményeit Markó Béla, a szervezet elnöke, különösen azt, hogy Kolozsváron sikerült leváltani a szélsőségesen nacionalista Gheorghe Funar polgármestert. Az MTI kérdésére válaszolva a politikus kitért arra, hogy a négy évvel ezelőtti hasonló megméretésen is jól szerepelt a magyarok politikai szervezete. Ezúttal még jobb a helyzet: már most, az első forduló után több polgármestere van az RMDSZ-nek, mint négy évvel ezelőtt volt a második forduló után.

Sok RMDSZ-es maradt versenyben

"Akkor 110 polgármestere volt a szervezetnek, jelen pillanatban 150 van. Ráadásul még nagyon sokan maradtak versenyben" - mondta. "A romániai magyarság körében az elmúlt hónapokban zajlott vitákra gondolva ez nagyon fontos üzenet mindenki számára" - hangsúlyozta a szövetség elnöke, nagyra értékelve, hogy a romániai magyar közösség egyértelműen odaállt saját érdekképviseleti szövetsége mellé.

Ezen a választáson voltak "kivételes céljai" is az RMDSZ-nek, például Kolozsváron. Markó nagy eredménynek nevezte, hogy ott sikerült leváltani a szélsőségesen nacionalista, magyarellenes polgármestert, Gheorghe Funart. Ez nemcsak a kolozsvári, hanem az egész erdélyi magyarság számára felszabadító érzés.

Kevés magyar él Marosvárhelyen

Ami Marosvásárhelyet illeti, ott nem sikerült nyernie az RMDSZ jelöltjének, Kelemen Attilának a román Dorin Floreával szemben. Négy év után sem sikerült megfordítani a helyzetet, hogy ismét magyar álljon a polgármesteri poszton. Markó szerint ennek a vereségnek nem politikai, hanem inkább demográfiai oka van. "Túl kevés magyar él most már Marosvásárhelyen, vagy esetleg túl kevesen vannak otthon" - fogalmazott a politikus.

"A magyar jelölt jó volt, a kampány is jó volt, a magyarság az RMDSZ mellé állt, de a demográfiai adatokat nem tudtuk megváltoztatni" - mondta, hangoztatva, hogy a szervezet ezen a helyen nem tudott a többség közelébe jutni. Ennek érdekében kell valamilyen stratrégiát kidolgozni a következő időszakban - fűzte hozzá.

Székelyudvarhelyen a függetlenként induló eddigi polgármester, Szász Jenő (a Magyar Polgári Szövetség - MPSZ - elnöke) győzte le az RMDSZ jelöltjét, Ladányi Lászlót. Markó Béla az MTI erre vonatkozó kérdésére hangsúlyozta: Székelyudvarhelyet az RMDSZ egy pillanatig sem tekintette kiemelt helyszínnek. Igaz, fontos lett volna, hogy a helyi tanácsi többség mellett a polgármester is RMDSZ-es legyen, mert megszűnt volna egy áldatlan vita.

Markó Béla szerint inkább néhány magyarországi politikus vélte a romániai helyhatósági választások döntő helyszínének ezt a székely várost. Márpedig szó sincs erről - mondta -, hiszen ott két magyar jelölt mérkőzött meg egymással. Az RMDSZ elsősorban olyan helyzetek megoldását tekintette elsődleges célnak, amelyben román-magyar szembenállás volt - tette hozzá.