Magdolna
19 °C
27 °C

RMDSZ: Orosz rulett az új választási rendszer

2008.03.06. 18:02
A romániai magyarokat hátrányos érinti az új román választási rendszer, aminek révén csak egyéni mandátum létezik, mégis megmarad a pártok 5 százalékos bejutási küszöbe. Az RMDSZ politikusa szerint olyan az új rendszer, mint az orosz rulett.

Orosz rulettnek nevezte csütörtökön a néhány napja elfogadott új választási rendszert Borbély László. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség fejlesztési minisztere Gyulafehérváron úgy vélekedett: az RMDSZ-t és a romániai magyar közösséget hátrányosan érinti az egyéni választási körzetes választási törvény alkalmazása, számításaik szerint kevesebb képviselőjük jut majd be a parlamentbe.

A román hírügynökségek szerint Borbély úgy vélekedett: a választási végeredmény nem tükrözi majd a szavazók akaratát. "Egy nagyon különös rendszert szavazott meg a parlament, olyan mint az orosz rulett" - magyarázta az RMDSZ minisztere.

Az új választási rendszer szerint a képviselőket és szenátorokat kizárólag egyéni szavazókörzetekben választják, a mandátumok elosztása pedig kétféleképpen történik. Azok, akik megszerzik egyéni körzetükben az érvényesen leadott szavazatok többségét, mandátumhoz jutnak - ha pártjuk eléri a választási küszöb valamely formáját.

A többiek bonyolult újraelosztási számítási rendszer révén jutnak majd mandátumhoz. Így az is előfordulhat, hogy valaki lényegesen nagyobb számú szavazattal akár első lehet a körzetében, de nem jut mandátumhoz, míg más kevesebb szavazattal mandátumot szerez.

Az RMDSZ két különböző rendszer összemosásának tartja, hogy habár egyéni szavazókörzetes a választási rendszer, a választási küszöb is megmaradt: 5 százalék vagy pedig 6 egyéni körzetben megszerzett képviselői és 3 szenátori hely. Úgy vélik: a tiszta egyéni körzetes a rendszerben nem indokolt semmilyen küszöb, ez csak az arányos (listás vagy vegyes) rendszerekben használatos.