Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

RMDSZ: Tőkés már nem tiszteletbeli elnök

2003.02.01. 22:34
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség kongresszusa nagy többséggel a tiszteletbeli elnöki poszt eltörlése mellett döntött. A pozíciót betöltő Tőkés László, ha akar, továbbra is a párt tagja maradhat. Az RMDSZ továbbá az ideológiai sokszínűség megerősítéséről és belső választások rendezéséről döntött.
A tiszteletbeli elnöki tisztség eltörlése és a belső választások megrendezése mellett döntött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség VII. kongresszusa Szatmárnémetiben szervezet alapszabályzatának módosítása során. Az alapszabályhoz benyújtott és a fejezetenkénti szavazás során elfogadott módosításokat összességükben 308 igen szavazattal 27 nem ellenében 9 tartózkodással fogadták el a küldöttek.

Ideológiai sokszínűség

Borbély László, az RMDSZ ügyvezető alelnöke a végső szavazás után tartott sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy a rendkívül nagy többséggel módosított alapszabály megfelelő biztosítékot jelent a szövetség normális működéséhez az elkövetkező négy évben.

A legfontosabb módosítások között szerepel a legfelső operatív döntéshozói testület, az Operatív Tanács bővítése a jelenlegi kilenc tagról tizenegy főre. A szövetségen belüli ideológiai sokszínűség kifejezésének megerősítését szolgálja az, hogy létrehozzák a Platformok Konzultatív Tanácsát. A szövetségi elnöknek ezentúl a fontos döntések előtt ki kell kérnie ennek a testületnek a véleményét is.

Tőkés továbbra is tag

A legnagyobb vitát a tiszteletbeli elnöki tisztség kérdése váltotta ki, végül a tisztség eltörlése mellett döntöttek. Borbély László ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az RMDSZ kongresszusának bármikor joga van arra, hogy tiszteletbeli elnököt válasszon.

A tiszteletbeli elnöki tisztet mostanáig Tőkés László református püspök látta el. Tőkés püspök a szatmárnémeti kongresszus előestéjén jelentette be, hogy ezt a tevékenységét tiltakozásképpen szünetelteti a szövetségben.

- A tiszteletbeli elnöki funkció megszüntetése nem jelenti azt, hogy Tőkés László nem tagja továbbra is a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek - hangsúlyozta Borbély László.

Május végéig választásokat rendeznek

A módosításokhoz fűzött melléklet értelmében idén május 31-ig választásokat rendeznek az RMDSZ-en belül. Ezek során választják meg az RMDSZ belső parlamentjeként muködő Szövetségi Képviselők Tanácsa tagjainak több mint felét, szám szerint 85 főt. Mellettük automatikusan a testület tagjai lesznek az RMDSZ parlamenti képviselői és szenátorai, valamint területi szervezetek elnökei, összesen 61 személy.

A választásokon kizárólag az RMDSZ tagjai vehetnek részt. A területi szervezetek joga dönteni arról, hogy közvetlen, vagy közvetett szavazást rendeznek. A sajtóértekezleten elhangzott, hogy ezzel a döntéssel egy közel tízéves adósságot törleszt az RMDSZ, mivel a belső választások megrendezéséről első alkalommal az 1993-ban tartott brassói kongresszus döntött, igaz akkor pontos határidő megjelölése nélkül.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek