Károly, Karola
-1 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Stolojan ment, mielőtt jött volna

2008.12.15. 11:37
Mégsem a technokrata Theodor Stolojan, hanem a kolozsvári polgármester Emil Boc lehet Románia új miniszterelnöke. A még meg sem alakult koalíció a vártnál is törékenyebb.

Vasárnap még biztosnak látszott, hogy a törvényhozási választásokon a legtöbb szavazatot begyűjtő Szociáldemokrata Párt és a legtöbb mandátumot szerzett Demokrata-Liberális Párt (DLP) koalíciós kormányának feje Theodor Stolojan lesz.

Hétfőn, az új parlament összeülésének napján kiderült: Stolojan nem fogadja el a felkérést.

A Transindex beszámolója szerint azt is kijelentette, hogy Traian Băsescu államelnök dönti majd el, ki a megfelelő személy a kormányfői tisztség elfoglalására.

A megfelelő személy Emil Boc, a Demokrata-Liberális Párt elnöke lett, az erről szóló rendeletet már alá is írta az államfő.

Az 1966-ban született Boc ütötte ki 2004-ben Kolozsvár polgármesteri székéből a szélsőséges Funart, majd a következő választáson, a 2008-ason is megőrizte posztját.

Boc jelölését máris kritizálta a koalíciós partner szociáldemokraták országos tanácsának elnöke, Adrian Nastase. A Transindex jelentése szerint azt mondta: bár Kolozsvár polgármestereként szerzett gazdasági tapasztalatokat, nehéz lenne azt állítani, hogy Boc nagyon jó közgazdász, egy technokrata gazdasági szakember lenne, mint Stolojan.

A szociáldemokrata politikusok többsége viszont úgy nyilatkozott, hogy el tudja fogadni Boc miniszterelnökségét. Elemzők szerint a szociáldemokraták létérdeke a kormányra kerülés, mert újabb négy évet ellenzékben már nem bír ki, klientúrájának igényeit nem tudja kielégíteni, így bármilyen kompromisszumra készek. Ha a szociáldemokraták ellenzékbe kényszerülnek, az Mircea Geoana pártelnök hatalmának végét is jelentené.

Stolojan pénzügyi-gazdasági szakember, dolgozott a Világbanknál és magánszférában is. A világválság által sújtott, nehéz évek előtt álló Romániában jó választásnak tartották. 1991-92-ben egy másik gazdasági krízis idején egyszer már betöltötte a miniszterelnöki posztot. Nem elhanyagolható az sem, hogy jó viszonyt ápol Basescu államelnökkel, vagyis nem fenyegetett egyfajta kettős hatalom veszélye, mint a most leköszönt Tariceanu miniszterelnöksége idején.

Stolojan visszalépése a még igazából meg sem alakult jobboldali demokrata-liberálisok és a szociáldemokraták közötti koalíció létét is megkérdőjelezi. Az RMDSZ-es Frunda György úgy nyilatkozott, hogy Basescunak a miniszterelnök kinevezése előtt a négy parlamenti párttal kellett volna egyeztetnie.

Az MTI jelentése szerint Stolojan bejelentése bizonytalanságot és izgalmat keltett a parlament épületében, ahol az újonnan megválasztott képviselők és szenátorok hétfőn ültek először össze. Az ellenzékbe került Nemzeti-Liberális Párt (PNL) több politikusa, elsősorban a még miniszterelnöki tisztségben lévő Calin Popescu Tariceanu pártelnök csak annyit mondott a kamerák előtt: a helyzet kezd bohózathoz hasonlítani.

A politikai elemzőket is meglepte, hogy a koalíciós megállapodás aláírása után egy nappal lemondott Stolojan. Kiss Tamás szociológus, a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársa az Indexnek elmondta: a politikus nem igazán adott indoklást a lemondáshoz. ha valamit mégis ki lehet olvasni a nyilatkozatából: ha a két pártelnök, a szociáldemokrata Mircea Geoana és liberális-demokrata Emil Boc írta alá a megállapodást, akkor valósítsák is meg ők. (Stolojan a tárgyalásokon háttérben volt.) Lépését egy kicsit a sértődés, egy kicsit a koalíciós szerződés megvalósíthatatlansága is motiválhatta.

Van egy másik, spekulatív megoldása is a Stolojan-rejtélynek. Elképzelhető, hogy a liberális-demokraták így akarnak kifarolni a vasárnap kötött koalíciós szerződésből, mert rájöttek: túl nagy árat fizettek érte. A szociáldemokraták és a liberális-demokraták ugyanis fele-fele alapon osztották el az elosztható székeket. Mivel Stolojan Basescu államelnök hűséges embere, Basescu pedig a háttérből a mai napig mozgatja a szálakat liberális-demokratáknál, így elképzelhető: a váratlan lemondással azt akarta jelezni jobboldali párt, hogy már nem akarja a koalíciót a szociáldemokratákkal.