Valér
4 °C
8 °C

Ha nem tudnak románul, nem lehetnek állampolgárok

2007.06.21. 16:17
Nevetséges és veszélyes kezdeményezésnek nevezte Markó Béla az ellenzéki Konzervatív Párt törvényjavaslatát. A kis román párt megvonná az állampolgárságot azoktól, akik nem beszélnek románul.

Megvonná a román állampolgárságot a románul nem tudó erdélyi magyaroktól az ellenzéki Konzervatív Párt. A javaslatot Markó Béla, az RMDSZ elnöke veszélyesnek és nevetségesnek nevezte.

Az alig egy százalékos támogattságú konzervatívok javaslata szerint elveszítenék állampolgárságukat a magyar kisebbség tagjai, akik nem tanulnak meg románul. "Harcolnunk kell, hogy minden romániai magyar beszélje a román nyelvet" - jelentette ki Dan Voiculsecu, a párt elnöke.

Voiculescu az ország alaptörvényének módosítását is kezdeményezni fogja, egy olyan paragrafust iktatva bele, amely kötelezővé teszi a román nyelv elsajátítását. Elképzelése szerint egy erre a célra létrehozott külön bizottságnál lehet majd jelenteni azokról, akik nem ismerik az állam nyelvét.

Maró szerint ezt a nacionalista töltetű kezdeményezést a párt népszerűségének növelésére akarja használni. Az elnök veszélyesnek tartja, hogy még mindig vannak Romániában olyan politikusok, akik ilyen jellegű kezdeményezésekkel akarnak maguknak népszerűséget szerezni.