Benedek
-5 °C
5 °C

Nyolc miniszteri tárcát akar az RMDSZ

2004.12.07. 13:52
Autonómiát garantáló kisebbségi törvényt, magyar irányítású megyéket és nyolc miniszteri tárcát követelt a romániai koalíciós tárgyalásokon az RMDSZ. A magyar párt példáján felbuzdult a választásokat megnyerő szociáldemokraták szövetségese, a Humanista Párt is. A törpepárt négy miniszteri posztot akar. Nastase kormányfő a sajtójelentések szerint dühöng.

Kemény követelésekkel állt elő az RMDSZ a román kormányalakítási tárgyalások első napján, írja a Transindex. A választásokon közel hét százalékos eredményt elérő magyar párt nyolc miniszteri tárcára jelentette be igényét a román választásokon nyertes Szociáldemokrata Párttal (PDS) folytatott egyeztetéseken.

Autonómiatörekvések

Az RMDSZ a Romania Libera napilap értesülései szerint emellett egy miniszterelnök-helyettesi posztra is igényt tart, továbbá magyar prefektus kinevezését követeli Kovászna, illetve magyar alprefektus kinevezését Kolozs megye élére. A tárgyalásokon a magyar párt a Hargita, Kovászna és Maros megyék számára önrendelkezést biztosító kisebbségi törvény elfogadását is a koalíció feltételéül szabta.

Az RMDSZ követeléseinek hallatán a PDS-szel választási szövetséget alkotó Humanista Párt (PUR) is teljesíthetetlen követelésekkel állt elő. A törpepárt négy miniszteri posztot és az RMDSZ-hez hasonlóan államtitkári helyeket követel.

Nélkülözhetetlen parner

A Romania Libera értesülései szerint az elnöki címre pályázó Adrian Nastase jelenlegi kormányfő "a dühtől elfeketedve állt fel a tárgyalóasztaltól". Nastase a választások előtt a miniszteri posztok számának tizenötre csökkentését ígérte, választási szövetségese és jövendőbeli koalíciós partnere követelései nyomán ez azonban már csak három miniszteri tárcát hagyna a választásokon nyertes pártnak.

A választásokon két pártszövetség, A PDS-PUR és a jobboldali pártok szövetsége, a Jog és Igazság (DA) koalíciója versenyzett. A szavazatok többségét ugyan a szociáldemokraták szerezték meg, ez azonban nem biztosított nekik abszolút többséget a román parlamentben.

Mivel a nagykoalíció teljesen kizárt - a DA elnökjelöltje, Traian Basescu a választás elcsalásával gyanúsította a kormánypártokat -, a negyedik parlamentbe jutó erő, a szélsőjobboldali Nagy-Románia Párt (PRM) pedig az Európai Unió számára elfogadhatatlan, a PSD az RMDSZ támogatására szorul. Ráadásul az abszolút többség még a magyar képviselők szavazataival sem biztosítható, így Nastase pártjának független, illetve ellenzéki képviselőket is el kell csábítania.