Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Magyarokon múlhat a román választás

2004.11.22. 13:14
Döntetlenre áll a két legnagyobb román párt küzdelme a parlamenti helyekért, így a kormányalakításért. A helyzetet a győztessel társulni akaró RMDSZ döntheti el. Az elnökválasztási verseny egyértelműbb, egy héttel a szavazás előtt kilenc százalékkal vezet a jelenlegi kormányfő, a posztkommunista Nastase.
Adrian Nastase jelenlegi kormányfő a fő esélyese a romániai elnökválasztás hétvégi első fordulójának. A Data Media közvélemény-kutató felmérése szerint a szociáldemokrata Nastasét a választók 41 százaléka, legfőbb riválisát, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt és a Demokrata Párt szövetségének, a Jog és Igazság (DA) koalíciónak a jelöltjét, Traian Basescu bukaresti polgármestert a választók 32 százaléka támogatja.

Az EU-nak mindegy

A román választási rendszerben az elsőfordulós győzelemhez a győztes jelöltnek a szavazatok abszolút többségét kell megszerezni. Erre pillanatnyilag sem Nastasénak, sem Basescunak nincs esélye, így a decemberi második fordulóban dőlhet el küzdelmük. A második körben már csak ők ketten fognak versengeni, a harmadik legerősebb jelölt, Corneliu Vadim-Tudor ugyanis várhatóan nem szerzi meg a második fordulóba kerüléshez szükséges húsz százalékos választói támogatást. A szélsőjobboldali Nagy-Románia Párt elnöke jelenleg 13 százalékon áll.

Az Európai Unió szempontjából lényegtelen, ki nyeri az elnökválasztást, már amennyiben nem a szélsőjobboldali Vadim-Tudor, tudta meg az AFP egy Bukarestben dolgozó nyugati diplomatától. A Román Akadémiai Társaság (SAR) nevű független politikai elemzőcég szerint ugyanakkor a szociáldemokrata Nastase győzelme gondot okozhat. Bár mindkét jelölt, illetve a szociáldemokraták és a jobboldaliak is támogatják az ország EU-csatlakozását, a szociáldemokraták vezetésével visszatérhet a rendszerváltást követő időszak gazdaságpolitikája.

A korrupció nem változna

A SAR elemzői szerint a piacbarátabb elveket valló DA győzelme jobban garantálná a gazdasági átmenetet. Az ellenzéki párt nagyszabású adóreformmal segítené a gazdasági fellendülést, tizenhat százalékra csökkentenék a társasági nyereségadót és egységesen tizenhat százalékos adót vetnének ki a jövedelmek után is.

A román csatlakozást leginkább késleltető kérdések közül a bíróságok függetlenségét is inkább a DA garantálja. Az országot sújtó korrupsió ügyében egy másik elemzőcég, a Romania Think Tank munkatársa, Mark Percival szerint nincs nagy különbség a két párt között. Bár az ellenzék szóban elítéli a korrupciót, Basescu személyesen is belekeveredett a román tengerhajózás sajátos magánosítása miatt indult korrupciós nyomozásba.

A magyarokon múlhat

Románia az elnökválasztással párhuzamosan új parlamentet is választ, a kormányalakításért szintén a szociáldemokrata PSD és a DA folytatja az igazi küzdelmet. A két nagy párt a közvélemény-kutatások szerint nagyjából azonos, 35-40 százalék körüli eredményt érhet el. Mivel ez nem elég az abszolút többség megszerzéséhez, koalícióra kényszerülhetnek. A mérleg nyelve ez esetben a Románia Magyarok Demokratikus Szövetsége (RMDSZ) lehet. Markó Béla, az RMDSZ az elnökválasztásokon is induló elnöke szerint pártja a választások nyertesével lép majd koalícióra, függetlenül attól, melyik párt lesz az.

Az RMDSZ királycsináló szerepébe Vadim-Tudor Nagy-Románia Pártja rondíthat bele. Amennyiben a párt megszerzi a parlamentbe kerüléshez szükséges öt százalékot, a szociáldemokratákkal lépne koalícióra, ahogy tette azt 1992-96 között is.