Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Templomgyújtogató magyarokkal riogat a román szocdemalelnök

2007.10.29. 13:07
Szélsőséges magyarok román templomokat gyújtogatnak Magyarországon, keltette a nemzetek közit feszültséget a hét végén a román Szociáldemokrata Párt alelnöke. Pechjére kiderült, hogy az általa emlegetett időpontban semmilyen templomgyújtogatás sem volt. Igaz, a nyáron tényleg felgyújtották a békéscsabai ortodox templomot, a tettes a felekezet egyik skizofrén tagja volt.

A magyarországi románellenes indulatok bizonyítékát tárta vasárnap a román közvélemény elé Cristian Diaconescu, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) alelnöke. Diaconescu "a szélsőséges magyarok" tombolásának bizonyítékaként a békéscsabai román ortodox templom "múlt heti" felgyújtását hozta fel, írja az erdélyi Krónika.

De ezzel alaposan mellényúlt. Békéscsabán valóban felgyújtották az ortodox templomot, de nem a múlt héten, hanem a nyár közepén.

Az erdélyi Krónika beszámolója szerint a templomot előbb július 20-án kifosztották, három nap múlva pedig fel is gyújtották. A templomban kétmillió forintos kár keletkezett.

A békéscsabai rendőrök azóta el is fogták a tettest, aki nem szélsőséges magyar volt, hanem egy skizofrén férfi, aki amúgy maga is az ortodox gyülekezet tagja. Tette okára ugyan nem derült fény, de az kizárható, hogy a tomboló nacionalizmus lett volna.

A gyújtogatást annak idején elítélte Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere, a magyar kormány pedig egymillió forintos támogatást utalt át a gyülekezetnek a templom felújítására. Ireny Comaroschi, Románia budapesti nagykövete akkor üzenetértékűnek nevezte a gesztust.

Biztos, ami biztos, a Krónika megkereste a békéscsabai rendőrséget, ahol megerősítették, hogy az elmúlt napokban semmilyen incidens sem történt a békéscsabai román ortodox templomnál.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?