Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Templomgyújtogató magyarokkal riogat a román szocdemalelnök

2007.10.29. 13:07
Szélsőséges magyarok román templomokat gyújtogatnak Magyarországon, keltette a nemzetek közit feszültséget a hét végén a román Szociáldemokrata Párt alelnöke. Pechjére kiderült, hogy az általa emlegetett időpontban semmilyen templomgyújtogatás sem volt. Igaz, a nyáron tényleg felgyújtották a békéscsabai ortodox templomot, a tettes a felekezet egyik skizofrén tagja volt.

A magyarországi románellenes indulatok bizonyítékát tárta vasárnap a román közvélemény elé Cristian Diaconescu, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) alelnöke. Diaconescu "a szélsőséges magyarok" tombolásának bizonyítékaként a békéscsabai román ortodox templom "múlt heti" felgyújtását hozta fel, írja az erdélyi Krónika.

De ezzel alaposan mellényúlt. Békéscsabán valóban felgyújtották az ortodox templomot, de nem a múlt héten, hanem a nyár közepén.

Az erdélyi Krónika beszámolója szerint a templomot előbb július 20-án kifosztották, három nap múlva pedig fel is gyújtották. A templomban kétmillió forintos kár keletkezett.

A békéscsabai rendőrök azóta el is fogták a tettest, aki nem szélsőséges magyar volt, hanem egy skizofrén férfi, aki amúgy maga is az ortodox gyülekezet tagja. Tette okára ugyan nem derült fény, de az kizárható, hogy a tomboló nacionalizmus lett volna.

A gyújtogatást annak idején elítélte Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere, a magyar kormány pedig egymillió forintos támogatást utalt át a gyülekezetnek a templom felújítására. Ireny Comaroschi, Románia budapesti nagykövete akkor üzenetértékűnek nevezte a gesztust.

Biztos, ami biztos, a Krónika megkereste a békéscsabai rendőrséget, ahol megerősítették, hogy az elmúlt napokban semmilyen incidens sem történt a békéscsabai román ortodox templomnál.