Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Leváltanák Rumsfeldet az amerikaiak

2004.12.21. 11:53
Bár az iraki háborút már elítéli, nem követel azonnali csapatkivonást az amerikaiak többsége. Rumsfeld védelmi minisztert viszont leváltaná a közvélemény, mely Bushsal is elégedetlen. Az egy hónapja újraválasztott Bush népszerűsége ötven százalék alá csökkent, ez egyedülálló az amerikai történelemben.

Az amerikaiak 52 százaléka szerint kellene távoznia a védelmi minisztérium éléről Donald Rumsfeldnek az iraki háború rossz kezelése miatt. A CNN és a USA Today közös felmérése szerint a miniszter maradását az amerikaiak alig több, mint egyharmada támogatja. Rumsfeld mellett Bush népszerűsége is romlott, az amerikai elnökök közül elsőként ért el ötven százalékosnál rosszabb népszerűséget egy hónappal megválasztása után. Az elnök a novemberi 55 százalékos támogatottsággal szemben decemberben 49 százalékon áll.

Elítélik a háborút, de maradnának Irakban

Romlott az iraki háború megítélése is. Az ABC televízió és a Washington Post közös felmérése szerint az amerikaiak 56 százaléka szerint nem érte meg háborút indítani Irakban. A közvélemény ennek ellenére sem követeli a csapatok azonnali kivonását.

A Post felmérése szerint az amerikaiak 58 százaléka ért egyet azzal, hogy a rend helyreállításáig Irakban állomásozzanak az amerikai csapatok. A CNN kutatásában megkérdezettek negyven százalék szerint még akkor is maradni kéne, ha az iraki választások eredményeként stabil kormány állna fel az országban. A közvélemény közel kétharmada szerint egyébként Irak nem készült fel a szabad választások lebonyolítására.

Villámlátogatás

A tervek szerint január 30-án tartják az iraki választásokat. A választások lebonyolítását az ENSZ is támogatja, de hétfői nyilatkozatában Bush is elismerte, hogy robbantásaikkal a szélsőségesek veszélybe sodorták azt. Mint mondta, a terroristák autóba rejtett pokolgépei "hatásos propagandaeszközök".

A választások időben történő lebonyolítását propagálva Tony Blair villámlátogatást tett Bagdadban kedden. A brit miniszterelnök, aki korábban csak a brit ellenőrzésű Bászrában járt, Ijad Alavi iraki kormányfővel tárgyalt a választások részleteiről, jelentette a BBC.