Mihály
12 °C
21 °C

Tömeges kivégzésre készül Irán

2008.07.26. 12:42
Újabb halálos ítéleteket hajtanak végre Iránban vasárnap hajnalban, 30 ember kivégzését tervezik. A tavalyi adatok szerint Kína után Iránban végezték ki a legtöbb embert a világon.

30 halálra ítéltet végeznek ki egyszerre vasárnap hajnalban Iránban, közölte az Aftab iráni lap a teheráni főügyészségre hivatkozva szombaton. A halálos ítéleteket gyilkosságért, drogkereskedelemért és törvénytelen kapcsolattartásért szabták ki, utóbbit azonban a lap nem fejti ki pontosan.

Ha valóban végrehajtják, ez lesz az elmúlt évek legnagyobb tömeges kivégzése Iránban. Nemzetközi emberi jogi szervezetek rendszeresen vádolják Iránt, illetve annak hatóságait, hogy kiterjedten és kíméletlenül alkalmazzák a halálos ítéleteket. Teherán minden alkalommal azzal vág vissza, hogy a halálos ítéletek és azok végrehajtásai hatékony elrettentő eszközök, amiket csak alapos jogi eljárás után hoznak meg.

Az AFP szerint legalább csak idén 126 embert akasztottak fel az országban. Az Amnesty International jelentés szerint tavaly Kína után Iránban végezték ki a legtöbb embert, 317 halálos ítéletet hajtottak végre. A legsúlyosabb büntetést gyilkosságért, nemi erőszakért, drogkereskedelemért, fegyveres rablásért és házasságtörésért szabják ki Iránban.