Erik, Alexandra
9 °C
18 °C

Irán pályára állított egy műholdat

2008.08.17. 22:03
Saját rakétával juttatott a világűrbe egy műholdat Irán, állítja a helyi űrkutatási hivatal vezetője. Ezek szerint Irán képes lehet interkontinentális hordozórakéták építésére, azaz immár közvetlen veszélyt jelenthet az Egyesült Államokra.

Első alkalommal sikerült Föld körüli pályára állítania egy műholdat Iránnak, jelentette be Reza Tagizadeh, a teheráni űrkutatási hivatal vezetője. Elmondása szerint a műhold csak kísérleti jellegű, egyelőre csupán pályaadatokat bocsát a földi űrközpontba.

Ennél fontosabb fejlemény, hogy ha Irán képes az űrbe juttatni egy műholdat, akkor interkontinentális hordozórakéta előállítására is képes lehet. Márpedig ez esetben felgyorsulhat az atomjátszma is.

A nyugati hírszerzések és az Egyesült Államok egy ideje azt gyanítja, hogy Irán polgárinak mondott, de valamiért elsősorban az atomfegyverkezéshez szükséges urándúsításra koncentráló atomprogramja katonai jellegű. Irán eddig nem rendelkezett olyan rakétákkal, amivel közvetlenül fenyegethette volna az Egyesült Államokat, legnagyobb hatótávolságú rakétái éphogy elérik Európát.

Azonban ha Irán valóban képes interkontinentális rakéták összeszerelésére, egyre sürgetőbbé vállhat az amerikaiak számára az iráni atomprogram megfékezése.