Piroska
-2 °C
5 °C

Oroszország és Kína továbbra sem büntetné Iránt

2006.08.23. 11:08
Kapcsolódó cikkek (1)
Alaposan megtérülhet az a tízmilliárd dollár, amit Irán Oroszországnak fizet egy atomerőműért. Bár Teherán megint elutasította atomprogramja felfüggesztését, Oroszország és az olaját Iránban vásárló Kína megakadályozhatja a szankciókat.

Bár Ali Hamenei ajatollah keddi bejelentése szerint Irán nem fogja felfüggeszteni a nyugati szakértők szerint egyértelműen fegyvergyártási célú, Teherán szerint viszont polgári atomprogramját, Oroszország és Kína továbbra is tárgyalásos megoldást sürget a kérdésben, jelentette a BBC. Az ENSz Biztonsági Tanácsa - akkor az Iránnal kiterjedt üzleti kapcsolatokat ápoló Moszkva és Peking egyetértésével - szeptemberig adott időt Iránnak az atomprogram felfüggesztésére.

Irán nem hozta nyilvánosságra a BT-nek adott válaszát, így nem tudni, hogy ténylegesen is elutasította-e az atomprogram felfüggesztését. Szakértők szerint ha Irán elutasító vagy kitérő választ adott a BT felszólítására, az Egyesült Államok és szövetségesei - köztük ebben az esetben Franciaország is - várhatóan szankciók életbe léptetését fogják szorgalmazni az ország ellen.

Kína és Oroszország korábbi álláspontját megváltoztatva szerdán ismét a kérdés tárgyalásos rendezését követelte. Lépésük nem igazán meglepő, hiszen Kína energiaszükséglete jelentős részét Iránból szerzi be, Oroszország pedig anyagilag is érdekelt az iráni atomprogramban, hiszen tízmilliárd dollár értékben épít reaktort teheráni megrendelésre.

A BBC elemzői szerint amúgy Hamenei nyilatkozata mellett az eddigi történések is azt valószínűsítik, hogy Irán el fogja utasítani atomprogramja felfüggesztését. Teherán már a BT határozata után azt tervezte, hogy válaszában a nukleáris kutatáshoz való joga mellett fog érvelni ahhelyett, hogy felfüggesztené atomprogramját.