Eleonóra
-1 °C
2 °C

Irán beindította az uráncentrifugákat

2006.02.28. 11:29
Vasárnapi bejelentéseivel szemben Irán mégsem adta fel urándúsításra vonatkozó elképzeléseit. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint már be is üzemelték az akár atombombagyártáshoz is használható dúsított uránt előállító centrifugákat.

Egyre valószínűbb, hogy az iráni atomprogram vezetője csak időhúzási célzattal jelentette ki vasárnap, hogy elvi egyezség született az orosz-iráni közös urándúsító vállalat létrehozásáról. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) keddi jelentése szerint Irán már február 15-én beüzemelt egy tíz centrifugából álló kaszkádot és most egy húszcentrifugás tesztelését is megkezdte, jelentette a BBC.

Mohamed el-Baradei, a NAÜ Nobel-békedíjas igazgatója szerint az együttműködés hiányában bizonyosan nem jelenthető ki, hogy Irán nem készül atomfegyverkezésre.

Az iráni atomprogram vezetője vasárnap még úgy nyilatkozott, hogy megszületett az elvi egyezség Oroszországgal Moszkva azon ajánlatáról, hogy az iráni atomerőművek fűtőanyagát Oroszországban állítsák elő. Mivel az iráni atomprogram kulcskérdése az urándúsítás, a megállapodás elvileg esélyt teremtene a kérdés békés rendezésére.

A bejelentés azonban valószínűleg csak időhúzás volt a NAÜ március 6-án esedékes ülése előtt, ahol végleges - gyaníthatóan elítélő - jelentést készítenek az iráni atomprogramról. A NAÜ már februári ülésén úgy döntött, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalja az iráni atomválság ügyét. Az Irán ellen szankciókat is elrendelhető testület orosz és kínai kérésre a NAÜ végleges jelentéséig vár a határozathozatallal a kérdésben.

Az amerikai külügyminisztériumnak hétfő esti bejelentése szerint nincs tudomása semmilyen orosz-iráni megállapodásról. A vasárnapi bejelentés hitelét rontotta az iráni külügyminiszter is, aki szerint Irán kitart az urándúsítás mellett. Iráni illetékesek korábban március elejét jelölték meg az urándúsítás kezdődátumaként, írja a BBC.