Irán kompromisszumra hajlik az atomválságban

2006.05.25. 09:38
Iráni engedményekről számolt be washingtoni látogatásán Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség igazgatója. Irán nemzetközi konzorciumra bízná az urándúsítást és szigorúbb ellenőrzésekbe is beleegyezne.

Irán hajlandó több évre lemondani a saját területén történő urándúsítás programjáról a Nyugattal kötendő valamely átfogó megállapodása keretében, jelentette ki Mohamed el-Baradei. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) főigazgatója washingtoni látogatását megelőzően Teheránban tárgyalt, a múlt héten pedig a szervezet bécsi székhelyén találkozott Ali Laridzsánival, az iráni atomdosszié ügyében tárgyaló legfőbb iráni tisztségviselővel.

Az amerikai fővárosban szerdán kezdett kétnapos tárgyalásokat az ügyben. Elsőként Condoleezza Rice külügyminiszterrel találkozott.

A nyugati országok gyanítják, hogy Irán hivatalosan polgári célú atomprogramja keretében atomfegyvert is fejleszt titokban, ezért megpróbálják rávenni arra, hogy ne saját területén dúsítsa a programhoz szükséges uránt. Teherán azonban eddig hajthatatlannak látszott a kérdésben.

"Amennyire tudom, az irániak elvben elfogadják, hogy több éven át egy nemzetközi konzorcium keretében külföldön dúsítsák a számukra szükséges uránmennyiséget" - mondta a főigazgató a Rice-szal folytatott tárgyalása után. Szavai szerint az irániak hozzátették, hogy amint sikerül felújítani a nemzetközi tárgyalásokat az iráni atomprogramról, készek lesznek megengedni, hogy a NAÜ a korábbinál szigorúbban ellenőrizze az ország nukleáris tevékenységét.

"Most az 5+1-eké a döntés, hogyan tovább" - szögezte le az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjára és Németországra utalva. A főigazgató már korábban is kérte Washingtont, hogy bocsátkozzon közvetlen tárgyalásokba Teheránnal.  • Hírek
  • Bankszámla