Piroska
3 °C
4 °C

Kudarcra van ítélve az Irán elleni támadás?

2006.07.03. 10:12
Alábecsli Irán visszavágási lehetőségeit az amerikai védelmi miniszter a Pentagon stratégiai tervezői szerint. A katonák kétségesnek tartják az Irán elleni katonai akció végkimenetét, kétlik, hogy bombázással le lehet állítani az iráni atomprogramot.

Valószínűleg kudarcot vallana az iráni atomlétesítmények bombázása, tájékoztatták a New Yorker magazin értesülései szerint a Pentagon stratégiai tervezői George W. Bush kormányát. A lap értesülései szerint a stratégák attól is tartanak, hogy egy katonai csapás beláthatatlan gazdasági és politikai következményekkel járna.

A lap beszámolója szerint a hadsereg tervezőit aggasztja, hogy sem az amerikai, sem az európai titkosszolgálatok nem találtak tárgyi bizonyítékot arra, hogy Irán valóban titkos fegyverprogramot folytat. Nem találták nyomát titkos atomlétesítményeknek sem, így a stratégák még csak a támadás lehetséges célpontjait sem ismerik.

További problémát jelent, hogy az irániak az elmúlt két évben ismert atomlétesítményeiket lakott területekre, városokba telepítették át, ez pedig növeli a civil áldozatok kockázatát. "Iránban nagy a célpontok szórása" - nyilatkozta a New Yorkernek egy neve elhallgatását kérő magas rangú katonatiszt.

A lap értesülései szerint a Pentagon tervezőit nagyban befolyásolja az iraki kudarc, ahol egyrészt nem találtak tömegpusztító fegyvereket, másrészt a tervezett, sebészi pontosságú gyors akció helyett harmadik éve tart a háború.

A Pentagon stratégáit aggasztja, hogy a politikusok, mit sem tanulva az iraki hibákból, megint gyors katonai akcióval számolnak, a támadás gazdasági és politikai következményeivel nem. Pedig Irán, a világ legnagyobb gáztartalékaival és jelentős napi olajexportjával hatalmas gazdasági nyomást tud gyakorolni a világra. Arról nem is beszélve, hogy a diplomáciai kudarc után indított katonai támadás még az iraki háborúnál is jobban megoszthatja a világot.

"Katonai tervezőként minden lehetőséget mérlegelnünk kell. Milyen válaszcsapás-lehetőségei vannak Iránnak, mik az esélyek egy olajembargóra? Mennyibe kerülne nekünk ez az egész?" - nyilatkozta a New Yorkernek egy katonai vezető. Mint mondta, Donald Rumsfeld védelmi miniszter és tanácsadói "tényleg azt hiszik, hogy olcsón megúszhatjuk, és alulbecslik az ellenség képességeit" - jelentette ki.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!