Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kudarcra van ítélve az Irán elleni támadás?

2006.07.03. 10:12
Alábecsli Irán visszavágási lehetőségeit az amerikai védelmi miniszter a Pentagon stratégiai tervezői szerint. A katonák kétségesnek tartják az Irán elleni katonai akció végkimenetét, kétlik, hogy bombázással le lehet állítani az iráni atomprogramot.

Valószínűleg kudarcot vallana az iráni atomlétesítmények bombázása, tájékoztatták a New Yorker magazin értesülései szerint a Pentagon stratégiai tervezői George W. Bush kormányát. A lap értesülései szerint a stratégák attól is tartanak, hogy egy katonai csapás beláthatatlan gazdasági és politikai következményekkel járna.

A lap beszámolója szerint a hadsereg tervezőit aggasztja, hogy sem az amerikai, sem az európai titkosszolgálatok nem találtak tárgyi bizonyítékot arra, hogy Irán valóban titkos fegyverprogramot folytat. Nem találták nyomát titkos atomlétesítményeknek sem, így a stratégák még csak a támadás lehetséges célpontjait sem ismerik.

További problémát jelent, hogy az irániak az elmúlt két évben ismert atomlétesítményeiket lakott területekre, városokba telepítették át, ez pedig növeli a civil áldozatok kockázatát. "Iránban nagy a célpontok szórása" - nyilatkozta a New Yorkernek egy neve elhallgatását kérő magas rangú katonatiszt.

A lap értesülései szerint a Pentagon tervezőit nagyban befolyásolja az iraki kudarc, ahol egyrészt nem találtak tömegpusztító fegyvereket, másrészt a tervezett, sebészi pontosságú gyors akció helyett harmadik éve tart a háború.

A Pentagon stratégáit aggasztja, hogy a politikusok, mit sem tanulva az iraki hibákból, megint gyors katonai akcióval számolnak, a támadás gazdasági és politikai következményeivel nem. Pedig Irán, a világ legnagyobb gáztartalékaival és jelentős napi olajexportjával hatalmas gazdasági nyomást tud gyakorolni a világra. Arról nem is beszélve, hogy a diplomáciai kudarc után indított katonai támadás még az iraki háborúnál is jobban megoszthatja a világot.

"Katonai tervezőként minden lehetőséget mérlegelnünk kell. Milyen válaszcsapás-lehetőségei vannak Iránnak, mik az esélyek egy olajembargóra? Mennyibe kerülne nekünk ez az egész?" - nyilatkozta a New Yorkernek egy katonai vezető. Mint mondta, Donald Rumsfeld védelmi miniszter és tanácsadói "tényleg azt hiszik, hogy olcsón megúszhatjuk, és alulbecslik az ellenség képességeit" - jelentette ki.