Viola
-5 °C
-2 °C

Augusztus 22-ig halogatná az atomkérdés megvitatását Irán

2006.07.20. 16:19
Másfél hónapja nem válaszol a nyugati hatalmak tárgyalási ajánlatára Irán. A tiltás ellenére uránt dúsító ország délelőtt még nukleáris politikájának megváltoztatásával fenyegette az ultimátumra készülő Biztonsági Tanácsot, de miután Oroszország is a nyugatiak mellé állt, mégis adott egy válaszidőpontot.

Még egy hónapig húzná az időt Irán, mielőtt választ ad az Európai Unió és az Egyesült Államok immár Oroszország és Kína támogatását is bíró tárgyalási javaslatára az atomválsággal kapcsolatban. Az iráni atomprogramot is felügyelő Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács (SNSC) közleménye szerint augusztus 22-én adnak hivatalos választ az Unió engedményekkel megtámogatott, az iráni atomprogram felfüggesztését azonban határozottan követelő javaslatára. Irán most nevezett meg először konkrét időpontot.

Az SNSC nevében Ali Laridzsáni, az iráni főtárgyaló délelőtt még fenyegetőzött. Ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókat fogalmaz meg Iránnal szemben, az ország "megváltoztatja eddigi atompolitikáját" - jelentette ki. Azt nem részletezte, hogy ez alatt mit értett, feltehetően a nemzetközi ellenőrök kiutasítására és az atomsormpó egyezmény felmondására gondolt.


Manusehr Mottaki iráni külügyminizster

Az orosz külügyminiszter csütörtöki nyilatkozata azonban megtörte Irán harciasságát. Az Irán elleni szankciókat eddig csipőből elutasító - és az iráni atomprogram folytatásában anyagilag is érdekelt - Oroszország ugyanis bejelentette, támogatja az Iránnak konkrét határidőket szabó javaslatot.

"Rengeteg idő telt el, rég elmúlt már az a határidő, amikorra az iráni elnök választ ígért a mi elnökünknek" - nyilatkozta Szergej Lavrov külügyminiszter a Kommerszant moszkvai napilapnak.

Lavrov arra nem válaszolt az újságnak, hogy vajon Moszkva - és vele párhuzamosan a szintén gazdasági érdekeit féltő Kína - a határidő megsértésének szankcionálásába is beleegyezne-e a Biztonsági Tanácsban.

Az iráni atomválság ügyében az iraki háborúval szemben egyetértő nyugati országok június 6-án adták át javaslatukat Iránnak. A javaslat szerint atomprogramja felfüggesztése esetén a nyugati országok fejlet, könnyűvizes - azaz fegyverkezési célra alkalmatlan, de áramot remekül termelő - reaktorokat építenének Iránban. Irán ugyanis azt állítja, hogy a jellemzően atomfegyverkezéshez szükséges urándúsítási programja valójában kizárólag békés, energetikai célokat szolgál.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!