Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

A NAÜ elítélte Iránt, Teherán máris fenyeget

2006.03.08. 15:34
Mivel Irán semmit sem tett azért, hogy atomprogramja békés voltát bizonyítsa, a NAÜ végleges jelentésében is elítélte Teheránt. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa már a jövő héten tárgyalhatja az atomválság ügyét, de azonnali szankciókra nem kell számítani.

A várakozásoknak megfelelően Iránt elítélő jelentést fogadott el a Nemzetközi Atomenergia-Ügynökség. A NAÜ nem tudja igazolni, hogy Irán nem törekszik atomfegyvergyártásra, jelentette ki zárójelentésében Mohamed el-Baradei, a szervezet Nobel-békedíjjal kitüntetett igazgatója, írja a BBC.

A végleges jelentés imseretében az EU és az Egyesült Államok is az ENSZ Biztonsági Tanácsától kért határozott lépéseket az iráni atomprogram megfékezésére. Az Egyesült Államok az ellenállás miatt várható "következményekre" - ez Washington nem túl finom modorában szankciókat, de akár katonai csapást is jelenthet - hívta fel Teherán figyelmét.

Az iráni vezetők, akik eddig sem törték össze magukat a válság rendezése érdekében, most sem rettentek meg. Tárgyalócsoportjuk vezetője máris az olajfegyve bevetésének emlegetésével zsarolta tárgyalóparntereit, jelentette a BBC. Mint mondta, országa az ENSZ Biztonsági Tanácsának szankcióira válaszul "felülvizsgálja olajexportját", azaz csökkentheti a termelést, ami katasztrofális áremelkedéshez vezethet az amúgy is túlfűtött piacon.

Az iráni fenyegetések ellenére a BT már a jövő héten megkezdheti a tárgyalásokat a lehetséges lépésekről. Azonnali akcióra azonban nem kell számítani, Kína egyértelműen ellenzi a legfőbb energiaellátója elleni szankciókat, és az iráni atomerőműveket tízmilliárd dollárért építő Oroszország sem érdekelt a konfrontációban.

Az európai hatalmak - még Franciaország és Németország is - most az Egyesült Államok pártján állnak, ugyanakkor nem hívei az elhamarkodott akcióknak, főleg nem a megelőző katonai csapásnak. Ugyanakkor már a diplomáciai megoldás lehetőségét is feladták, a tárgyalásokat már februárban berekesztették Teheránnal.

Az Egyesült Államokban az iraki háborút megelőzőhöz hasonló helyzet alakult ki. George W. Bush legközelebbi környezete, a neokonzervatív héják az atomfegyver bevetését sem kizáró megelőző katonai csapás hívei, Condoleezza Rice külügyminiszter és a CIA azonban még a szankciókat is elhamarkodottnak tartaná.