Bushsal levelezik az iráni elnök

2006.05.08. 15:52
Három évtized után egy iráni elnök úgy döntött, ideje kapcsolatba lépni az amerikai elnökkel. Ahmadinezsád "törékeny" világunk problémáinak megoldását keresi, de a hírek szerint ezek közt országa atomprogramját nem tartja számon. De legalább Oroszországnak és Kínának lesz mit felmutatnia, ha Irán együttműködési készsége kerülne szóba az ENSZ-ben.

"Új megoldások a nemzetközi problémák és a világ jelenlegi, törékeny helyzetének megoldására" címmel levelet írt George W. Bushnak Mahmud Ahmadinezsád iráni elnök. Bár a levél "megoldásokat" emleget, sajtóértesülések szerint Ahmadinezsád az atomválság részleteiről nem értekezik levelében.

Ahmadinezsád szóvivője a BBC érdeklődésére nem árult el részleteket a levélről. Ahmadinezsád irományát még az Egyesült Államok sem kommentálta, mivel eddig nem kapták kézhez. Pedig az iszlám forradalom 1979-es győzelme óta Ahmadinezsád az első iráni elnök, aki személyesen keresett kapcsolatot egy amerikai elnökkel. Mivel az Egyesült Államok követsége 1979-es elfoglalása után megszakította a diplomáciai kapcsolatait Teheránnal, a levelet az Iránban tartózkodó az amerikai állampolgárok ügyében is illetékes svájci nagykövetségen keresztül küldték el.

Ahmadinezsád levele mindenesetre a szokásos iráni időhúzás részének tűnik. Az Egyesült Államok Nagy-Britanniával és Franciaországgal együtt olyan határozattervezetet készül a biztonsági tanács elé terjeszteni, ami immár konkrét szankciókkal, sőt, adott esetben katonai csapással fenyegetné Iránt, ha nem hajlandó felfüggeszteni atomprogramját. Igaz, a szankciók bevezetését vagy a katonai csapás elrendelését egy újabb határozattól tenné függővé.

Azért is tűnik időhúzásnak Ahmadinezsád levele, mert az iráni parlament vasárnap az atomsorompó-szerződés (NPT) felmondásával fenyegetőzött. Ha Irán valóban felmondaná a szerződést, az ENSZ Atomenergia-ügynöksége (IAEA) elveszítené jogát az iráni nukleáris létesítményekben folyó tevékenység ellenőrzésére - azaz a lépés nyílt hadüzenettel lenne egyenértékű.

Más elemzők - köztük a BBC teheráni tudósítója - mégis jelentős fejleményként értékelik Ahmadinezsád levelét, igaz, csupán azért, mert három évtizede először zajlik ilyen magas szinten párbeszéd a két ország között. A BBC tudósítója szerint azért is jelentősége lehet a levélnek, mert megerősítheti a szankciókat ellenző Kínát és Oroszországot, akik a levelet Irán együttműködési szándékának bizonyítékaként lobogtathatják, és így Oroszország tovább folytathatná az iráni atomerőmű építését, amiért Teherán tízmilliárd dollárt fizet.  • Tippek
  • Bankszámla