Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Irán újra uránt dúsítana

2005.05.09. 20:18
Hamarosan újraindítja urándúsító programját Irán. Teherán még az urándúsítás felfüggesztése előtt öt atombomba legyártásához elegendő hasadóanyaghoz juthatott.

Irán "napokon belül" felújítja az urándúsításhoz kapcsolódó tevékenységét, jelentette be hétfőn az iráni atomenergetikai szervezet alelnöke. Az Egyesült Államok és az Európai Unió éppen ettől a lépéstől óvta eddig Teheránt, mondván, hogy ha ez bekövetkezik, akkor az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé viszik az iráni atomprogram ügyét.

Öt bombányi hasadóanyag

"A következő néhány napban véget vetünk az urándúsító tevékenység felfüggesztése első fázisának, vagyis folytatjuk az uránérc gázzá alakítását az iszfaháni üzemben", jelentette be Mohamed Szaidi egy teheráni egyetemi konferencián. Az alelnök megerősítette, hogy országa az urándúsító tevékenység tavaly novemberi felfüggesztése előtt saját uránérc felhasználásával sebtében urán-tetrafluorid gázzá alakította azt a 37 tonna uránércet, amelynek átalakításába európai tárgyalópartnerei még beleegyeztek a felfüggesztés előtt.

Elmondta, hogy a gázzá alakítást az ország középső részén található iszfaháni uránfeldolgozó üzemben végezték, mielőtt nemzetközi nyomásra felfüggesztették ezt a tevékenységet.

Az Egyesült Államok többek között az iszfaháni üzemről gyanítja, hogy része az iráni atomfegyvergyártó programnak. Irán tagadja a program létezését, de ha az urán-tetrafluoridot urán-hexafluorid gázzá alakítaná, akkor azt már dúsítani tudja uráncentrifugákban, és felhasználhatja elektromos áram termelésére vagy atomfegyver gyártására. Szakértők szerint a 37 tonna uránércből elméletileg több mint száz kilogramm fegyverminőségű urán nyerhető, amelyből öt nukleáris fegyver készíthető.

Megszakadhatnak a tárgyalások

Elméletileg még folynak az Irán és három európai ország - Nagy-Britannia, Németország és Franciaország - közötti tárgyalások arról, hogy Irán adjon biztosítékot: nukleáris programja keretében nem gyárt atomfegyvert. Hamid Reza Aszefi külügyi szóvivő vasárnapi bejelentése szerint Irán a nemzetközi nyomás ellenére ragaszkodik ahhoz a szándékához, hogy felújítsa "kényes nukleáris tevékenységét".