Jenő
-3 °C
6 °C

Irán Nem fizet az oroszoknak az atomerőműért

2007.02.20. 12:49
Csaknem 75 millió dollárral adós Oroszországnak a busheri atomerőmű építéséért Irán. Oroszország ezért elhalasztotta a márciusra tervezett uránszállításokat. Az oroszok szerint nincs kizárva, hogy az ENSZ megtiltja az atomerőmű építésének befejezését.

Nem elég, hogy a nyugati elemzők feltételezései szerint Irán valójában atomfegyverprogramot folytat, még csak nem is fizet az oroszoknak az épülő atomreaktorért, derült ki Szergej Novikov, a busheri atomerőművet építő Roszatom szóvivőjének tájékoztatásából.

Miközben orosz elemzők már politikai okokat véltek felfedezni amögött, hogy Oroszország el akarja halasztani a nukleáris fűtőanyag márciusban esedékes szállítását, kiderült, hogy a valóságban Irán több havi törlesztéssel van elmaradva.

Irán a két ország közti megállapodás értelmében havi 25 millió dolláros részletekben fizet a busheri reaktor építéséért. 2006 utolsó negyedévében harmincmillió dollárral, januárban 18,75 millió dollárral, februárban pedig 25 millió dollárral maradt el.

Az iráni atomenergia-ügynökség hétfőn tagadta, hogy Irán bármiféle késésben lenne az orosz Atomstroiexportnak (Atomsztrojekszport) járó fizetésekkel.

Orosz értesülések szerint amúgy a busheri erőmű 2008 közepén lehet működőképes. Irán ugyanis az atomerőmű biztonsági hűtőberendezését egy harmadik országtól 2007 végére, 2008 elejére rendelte meg, a reaktort pedig csak ennek beépítése után pár hónappal lehet beüzemelni.

Ráadásul az egész projekt kudarcba fulladhat, mivel szerdán lejár az ENSZ Biztonsági Tanácsának ultimátuma, és mivel Iránnak nem áll szándékában felfüggeszteni az urándúsítást, a testület szigorúbb szankciókról határozhat. Nem elképzelhetetlen, hogy a BT a busheri erőmű továbbépítését is megtiltja, írta a Kommerszant.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?