Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Mecsetrobbantók nyugati kapcsolatokkal

2008.05.08. 13:58
Teherán szerint az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával is kapcsolatban álltak egy most őrizetbe vette terrorcsoport tagjai, akiket a hatóságok egy korábbi mecsetrobbantással gyanúsítanak.

Rendőrök csaptak le Iránban egy terrorcsoport tagjaira, akik a hatóságok szerint a 14 halálos áldozatot követelő áprilisi 12-i mecsetrobbantásért felelősek. "A pokolgépet elhelyező csoportnak voltak kapcsolatai egyes nyugati országokkal, különösen Nagy-Britanniával és az Egyesült Államokkal" - idézte az IRNA hivatalos hírügynökség szerdán késő este Golam Hosszein Mohszeni-Edzsei hírszerzési és belbiztonsági minisztert, aki szerint a hattagú bűnbanda más terrorcselekményeket is végrehajtott az országban az elmúlt öt évben.

A miniszter hozzátette, hogy Teherán már átadta a nyugati államoknak a csoporttal kapcsolatos információkat, de azok figyelmen kívül hagyták Teherán felhívását a cselekvésre. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia a múltban többször is cáfolta azokat a teheráni vádakat, hogy a két ország olyan csoportokat támogat, amelyek meg akarják ingatni Iránt.

A turisták körében népszerű dél-iráni Siráz város egyik mecsetjében április 12-én robbantottak, 14 ember életét vesztette, közel kétszázan pedig megsebesültek. A robbantás után iráni illetékesek rögtön azt állították, hogy pokolgép lépett működésbe, de másnap a helyi rendőrparancsnok mégis kizárta, hogy szabotázs vagy merénylet történt volna. Szerinte emberi gondatlanság miatt robbanhattak fel olyan robbanószerek, amelyeket az 1980 és 1988 közötti iraki-iráni háborúnak emléket állító kiállítás után nem szállítottak el a mecsetből. Iránban egyébként az elmúlt években ritkán voltak pokolgépes merényletek.

Már az oroszok is

Oroszország csatlakozik az Irán elleni új gazdasági szankciókhoz, amelyeket márciusban fogadott el az ENSZ Biztonsági Tanácsa - jelentette be csütörtökön a moszkvai elnöki hivatal. A büntetőintézkedések végrehajtásáról szóló elnöki rendeletet hétfőn írta alá Vlagyimir Putyin.

Az ENSZ BT március 3-án hagyta jóvá az Irán elleni szankciók szigorításáról szóló határozatot, miután Teherán nem volt hajlandó felfüggeszteni az urándúsítást. Az 1803. számú határozat rendelkezik az iráni nukleáris és ballisztikus rakétaprogramban érdekelt természetes és jogi személyek külföldi javainak befagyasztásáról, egyes tisztségviselőkkel szemben utazási tilalmat is előír.