Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-1 °C
6 °C

Minden célpont legitim

2002.09.10. 13:27
Öngyilkos merényletekkel torolná meg Irak az amerikai támadást. Husszein legidősebb fiának hetilapja a Harmadik Birodalomhoz hasonlított Egyesült Államok elleni terrortámadásokra szólít, az iraki alelnök szerint a megtorlás közös arab ügy. Megtorlást ígér Izrael is, ha országát támadás éri. Az amerikaiak ötezer fős különleges alakulata "útban a Perzsa-öböl felé" Spanyolországba érkezett.
Amerikai célpontok elleni öngyilkos merényletekre szólít fel a Szaddám Husszein iraki elnök legidősebb fia, Udáj Husszein által kiadott hetilap, az al-Iktiszádi. Az újság legutóbbi szerkesztőségi cikkében kiemeli, hogy nem csak az arab országok, de a nemzetközi közösség körében is egyre nagyobb az ellenkezés egy Irak elleni katonai akcióval szemben. A lap szerint az Egyesült Államok az egész világ ellen terrorista hadjáratot folytat, ami miatt leginkább Hitler Harmadik Birodalmához hasonlítható.

Minden célpont legitim

A többszörös gyilkos és ünnepelt playboy Udáj Husszein által szerkesztett al-Iktiszádi szerint ennek az ellenállásnak az Egyesült Államok valamennyi érdekeltségére ki kell terjednie. "Minden lehetséges módon le kell sújtanunk az agresszorra, bojkottal, vízi- és légikikötőinek lezárásával, gazdasági érdekeltségeinek megsemmisítésével. Minden célpont legitim: nagykövetségek, vállalatok, katonai létesítmények. Alá kell aknázni a vízi utakat, és mártírosztagokkal (öngyilkos merénylőkkel - a szerk.) kell megtámadni az amerikai katonai és tengeri bázisokat a térségben és a világ más részein" - idézi a lapot a Middle East Media Research Institute.

Mint ismeretes, Irak régóta lelkesedik az öngyilkos merényletekért. Szaddám Husszein rezsimje 25 ezer dollár jutalmat ad minden palesztin családnak, amelyből öngyilkos merénylő kerül ki. Épp ez az egyik oka annak, hogy George W. Bush kormánya eltávolítására készül: Washingtonban sokan abban bíznak, hogy Irak nélkül az izraeli-palesztin viszály rendezése is könnyebb lesz.

Közös arab ügy

Az amerikai célpontok elleni támadás ötletét Tah Jasszin Ramadán iraki alelnök kiterjesztette az egész arab világra. "Iraknak joga van megvédenie önmagát" - mondta az iraki alelnök jordániai látogatásán. Mivel véleménye szerint a háború közös arab ügy, ezért "minden arab polgárnak joga van minden eszközzel harcolnia az agresszor ellen". Ramadan Abdullah jordán királlyal folytatott megbeszéléseket Ammanban - jelentette a BBC.

Útban a Perzsa-öböl felé

A háborús előkészületeket jelzi, hogy ötezer amerikai katona érkezett "útban a Perzsa-öbölbe, Irak megtámadására a dél-spanyolországi Cadiz melletti La Rota amerikai-spanyol közös katonai bázisra - írja haditengerészeti forrásokra hivatkozva a Razón című spanyol lap keddi száma. A 24. különleges alakulat tagjai az Arab-tengerre készülnek, ahol csatlakozni fognak a 26. különleges alakulathoz.

Hosszú háborúra készülnek

A La Rota-i katonai bázison napok óta egyre élénkebb a tevékenység. A Nassau repülőgéphordozó hajó, az Austin csatahajó és a Tortuga partraszállítóhajó után a napokban "egy hosszú háború lefolytatásához szükséges eszközöket szállító" konténerhajókat várnak a támaszpontra- írja a lap. A bázison jelentősen növekedett a szállítógépek forgalma is.

Megtorlás

Izrael megtorol minden támadást - jelentette ki Mose Kacav izraeli államfő, aki szerint országa lehet az iraki ellencsapás célpontja, ha az amerikaiak megtámadják Irakot. Az 1991-es öbölháború idején Irak 39 Scud rakétát lőtt ki izraeli célpontokra. Izrael az elmúlt hónapokban nagy mennyiségű himlő elleni oltóanyagot szerzett be, és megkezdte az orvosi és mentőszemélyzet beoltását arra az esetre, ha Irak biológiai fegyverrel ellátott rakétákkal támadna az országra.  • Vennék
  • Hírek