Gergely
4 °C
23 °C

Megfenyítenék Iránt

2008.08.06. 15:58
Az USA szerint Irán nem adott egyértelmű választ arra az ajánlatra, amelyben az ENSZ Biztonsági Tanács öt tagja és Németország gazdasági és politikai együttműködésről beszéltek, amennyiben Teherán beszünteti urándúsító tevékenységét. Washington szerint a válasz elmaradása újabb szankciókat jelent.

Az Egyesült Államok szerint a nyugati hatalmaknak újabb büntetőintézkedéseket kell hozniuk Iránnal szemben, mert Teherán nem adott konkrét választ arra a követelésre, hogy fagyassza be nukleáris tevékenységeit. "Miután nem érkezett pozitív válasz nagylelkű ajánlatunkra, amelyet kibővített együttműködési javaslatcsomagunkban tettünk, úgy gondoljuk, a szövetségeseknek nem lesz más választásuk, mint további büntetőintézkedéseket hozni" - jelentette ki Dana Perino, a Fehér Ház szóvivője szerdán.

Irán kedden adott át egy válaszlevelet Javier Solanának, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének arra az ajánlatra, amelyet az iráni atomprogramról tárgyaló hat állam - az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország - tett. A hatok széles körű gazdasági és politikai együttműködést ajánlottak fel Teheránnak, ha cserébe beszünteti a Nyugaton aggodalmakat ébresztő urándúsító tevékenységét, ennek elmaradása esetén pedig szankciókat helyeztek kilátásba. Az egyoldalas levél kivonata arról tanúskodik, hogy Teherán nem adott határozott feleletet, ehelyett egy későbbi, de közelebbről meg nem nevezett időpontban ígért világos választ.

Egyértelmű válasz híján a hatok szerdán délután telefonkonferencián tanulmányozzák a Teherán elleni újabb szankciók lehetőségét.

Washingtoni illetékesek már kedden elfogadhatatlannak nevezték Irán válaszát, és Gonzalo Gallegos, az amerikai külügyminisztérium szóvivője további intézkedéseket helyezett kilátásba Teherán ellen. Az újabb szankciók elfogadásában az Egyesült Államok biztosan számíthat Nagy-Britannia és Franciaország támogatására. Oroszország és Kína - az iszlám köztársaság két fontos kereskedelmi partnere, amely rendszerint vonakodik a Teherán elleni büntetőintézkedésektől - azonban még nem nyilatkozott az iráni üzenetről. Egyelőre hallgat Németország is, amely nemrégiben szerződött egy iráni céggel.

A Nyugat attól tart, hogy Irán a polgári célú nukleáris program leple alatt atomfegyver előállítására készül, amit Teherán azonban tagad. Olli Heinonen, a Nemzetközi Atomenergia ügynökség (NAÜ) igazgatóhelyettese csütörtökön Teheránba utazik, hogy az iráni nukleáris dossziéról tárgyaljon - közölte szerdán Bécsben az ENSZ-hivatal szóvivője.