Ilona
17 °C
33 °C

Nem hisznek az iráni űrrakétában az amerikaiak

2007.02.27. 11:08
Egyáltalán nem jelezték az amerikai kémműholdak és radarok, hogy Irán vasárnap rakétát lőtt volna ki, jelentette az AFP. Az amerikaiak épp ezért kétlik, hogy Irán valóban rendelkezik űrrakétával.

Semmi sem bizonyítja Irán állítását, miszerint vasárnap sikeres kísérletet hajtottak végre űrrakétával, jelentette az AFP amerikai katonai forrásokra hivatkozva. Irán vasárnap azt állította, hogy egy rakétájuk elérte a 150 kilométeres magasságot, azaz kilépett az űrbe, bár nem állt földkörüli pályára.

"Semmi sem utal rá, hogy ez igaz lenne" – nyilatkozta egy amerikai védelempolitikai illetékes a neve elhallgatását kérve az AFP-nek – "Egyszerűen semmit sem találtunk, ami alátámasztaná az állítást".

A nyilatkozó szerint az szinte teljességgel kizárható, hogy a világon bárki űrrakétát lőhetne fel úgy, hogy azt az Észak-Amerikai Légvédelmi Parancsnokság (NORAD) rakétaérzékelő rendszerei ne vegyék észre. "Még a saját próbakilövéseinket is érzékelik a radarok, az iráni rakétáról azonban semmilyen adatunk sincs" – mondta.