Vilhelmina
11 °C
28 °C

Hűvösen fogadták északon a dél-koreai elnököt

2007.10.02. 09:08
A dél-koreai államfő észak-koreai látogatásra érkezett kedden. Ez a második csúcstalálkozó az egymással nemzetközi jogi értelemben még mindig háborúban álló két Korea történetében.

Ro Mu Hjon dél-koreai elnök előzetes nyilatkozata szerint látogatása a kommunista északon lehetőséget nyit a több mint fél évszázada megosztott Koreai-félsziget békéjének helyreállítására, a két Korea ellenségeskedésének beszüntetésére. (Az 1950 és 1953 között lezajlott koreai háború fegyverszünettel zárult, a felek azóta sem kötöttek békét. A két országot fegyverszüneti vonal választja el egymástól.)

Hazai bírálói szerint azonban Ro sokkal inkább belpolitikai célokat követ ezzel a phenjani vizittel, semmint a két Korea tényleges közeledésének célját.

Az otthon meglehetősen népszerűtlen államfő a közelgő elnökválasztásra tekintettel javítani igyekszik liberális pártjának jelenleg rossz pozícióit.

Mivel a közvélemény-kutatások eredményei azt mutatják, hogy népszerű Dél-Koreában az újraegyesülés gondolata, a hivatalban lévő államfő jó pontokat szerezhet pártjának a decemberi elnökválasztás előtt a phenjani vizittel. (Maga Ro nem indulhat az elnökválasztáson, a dél-koreai alkotmány nem teszi ezt lehetővé.)

A hivatalos fogadási ünnepség Phenjan egyik főterén zajlott, ahol a kivezényelt tömeg zászlólengetéssel köszöntötte Kim Dzsong Il első számú észak-koreai vezetőt, és a látogatót, Ro Mu Hjont.

Szemtanúk szerint Kim tartózkodóan köszöntötte vendégét, s a mostani fogadtatás minden tekintetben jóval hűvösebbnek tűnt, mint Kim De Dzsung korábbi dél-koreai elnöké az első észak-déli csúcstalálkozó alkalmával, 2000-ben.

A két vezető akkor közös autóban érkezett minden nyilvános ünnepségre, összeölelkezett, és kéz a kézben köszöntötte a tömeget.

Az észak-koreai hivatalos sajtó akkoriban úgy harangozta be a csúcstalálkozót, mint történelmi eseményt, a mostaniról említést sem tett előzetesen.

Megfigyelők azzal magyarázzák a különbséget, hogy az észak-koreai vezetők nem várnak sokat a már csak szűk fél évig hivatalban lévő dél-koreai elnöktől.

Szerdán lesz az első hivatalos tárgyalás a két koreai vezető között, s csütörtökön ér véget a második koreai csúcstalálkozó.