Judit
2 °C
7 °C

Hűvösen fogadták északon a dél-koreai elnököt

2007.10.02. 09:08
A dél-koreai államfő észak-koreai látogatásra érkezett kedden. Ez a második csúcstalálkozó az egymással nemzetközi jogi értelemben még mindig háborúban álló két Korea történetében.

Ro Mu Hjon dél-koreai elnök előzetes nyilatkozata szerint látogatása a kommunista északon lehetőséget nyit a több mint fél évszázada megosztott Koreai-félsziget békéjének helyreállítására, a két Korea ellenségeskedésének beszüntetésére. (Az 1950 és 1953 között lezajlott koreai háború fegyverszünettel zárult, a felek azóta sem kötöttek békét. A két országot fegyverszüneti vonal választja el egymástól.)

Hazai bírálói szerint azonban Ro sokkal inkább belpolitikai célokat követ ezzel a phenjani vizittel, semmint a két Korea tényleges közeledésének célját.

Az otthon meglehetősen népszerűtlen államfő a közelgő elnökválasztásra tekintettel javítani igyekszik liberális pártjának jelenleg rossz pozícióit.

Mivel a közvélemény-kutatások eredményei azt mutatják, hogy népszerű Dél-Koreában az újraegyesülés gondolata, a hivatalban lévő államfő jó pontokat szerezhet pártjának a decemberi elnökválasztás előtt a phenjani vizittel. (Maga Ro nem indulhat az elnökválasztáson, a dél-koreai alkotmány nem teszi ezt lehetővé.)

A hivatalos fogadási ünnepség Phenjan egyik főterén zajlott, ahol a kivezényelt tömeg zászlólengetéssel köszöntötte Kim Dzsong Il első számú észak-koreai vezetőt, és a látogatót, Ro Mu Hjont.

Szemtanúk szerint Kim tartózkodóan köszöntötte vendégét, s a mostani fogadtatás minden tekintetben jóval hűvösebbnek tűnt, mint Kim De Dzsung korábbi dél-koreai elnöké az első észak-déli csúcstalálkozó alkalmával, 2000-ben.

A két vezető akkor közös autóban érkezett minden nyilvános ünnepségre, összeölelkezett, és kéz a kézben köszöntötte a tömeget.

Az észak-koreai hivatalos sajtó akkoriban úgy harangozta be a csúcstalálkozót, mint történelmi eseményt, a mostaniról említést sem tett előzetesen.

Megfigyelők azzal magyarázzák a különbséget, hogy az észak-koreai vezetők nem várnak sokat a már csak szűk fél évig hivatalban lévő dél-koreai elnöktől.

Szerdán lesz az első hivatalos tárgyalás a két koreai vezető között, s csütörtökön ér véget a második koreai csúcstalálkozó.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?