Klaudia
-4 °C
2 °C

Nem kell börtönbe mennie a román fasiszta tanárnak

2003.07.17. 20:35
Brassóban két és fél év börtönre ítéltek egy középiskolai tanárt fasiszta ideológia terjesztése miatt. Ügyészségi források szerint Oprita az 1990-es években megpróbált híveket toborozni eszméinek a diákok körében, fajgyűlölő ideológiát oktatott az iskolai kirándulásokon és menetelni tanította növendékeit a náci ifjúsági szervezetek stílusában. Az elítélt Opritának nem kell börtönbe vonulnia egy 2002 őszén elfogadott amnesztiatörvénynek köszönhetően.
Romániában 1989 óta most először hoztak ítéletet ilyen típusú ügyben. Az ügyészség 18 oldalas vádirata szerint Grigore Oprita 39 éves fizikatanár röplapokon és újságcikkeken keresztül soviniszta, faj- és idegengyűlölő propagandát fejtett ki.

"Hogyan lettem +szélsőjobboldali+"

Ügyészségi források szerint Oprita az 1990-es években megpróbált híveket toborozni eszméinek a diákok körében, fajgyűlölő ideológiát oktatott az iskolai kirándulásokon és menetelni tanította növendékeit a náci ifjúsági szervezetek stílusában.

Számos mű szerzőjeként, köztük "Hogyan lettem +szélsőjobboldali+" és "A Vasgárda", Oprita az "Arbeit SRL" sajtótermékeket terjesztő társaság főnöke. A tanár lakásán végzett házkutatás során több fasiszta tartalmú és "Heil Hitler" jelzésű CD-t foglaltak le.

"Ez egy olyan név, amely a történelem egyik legvisszataszítóbb üzenetére, az Arbeit Macht Frei-ra, az auschwitzi koncentrációs tábor kapuján álló feliratra utal" - jelentette ki a brassói főügyész.

Amnesztitörvény

Oprita igazságtalannak nevezte a bíróság ítéletét, és közölte, hogy 10 napon belül fellebbezni kíván. "Nem hiszem, hogy fasiszta vagy szélsőséges vagyok. Nem tartozom egyetlen szervezethez sem" - mondta telefonon a Reutersnek. Hozzátette, hogy a rendőrség által lefoglalt dokumentumok egyszerűen csak történelmi tények gyűjteménye.

Opritának úgy tűnt, hogy az ügyészek a Vasgárda mozgalomról végzett kutatásaira alapozták a pert. A nacionalista, keresztény-misztikus, antiszemita nézeteket valló fasiszta szervezet 1940-ben hónapokon át uralta Romániát, amikor az országot a náci szimpatizáns Ion Antonescu marsall kormányozta. Zsidók és cigányok ezreinek életét oltották ki a Vasgárda pogromjaiban, sok román szemében azonban Antonescu még mindig nemzeti hős, aki szembeszállt a szovjet hadsereggel.

Az elítélt Opritának nem kell börtönbe vonulnia egy 2002 őszén elfogadott amnesztiatörvénynek köszönhetően, amely az 5 évnél rövidebb büntetésekre vonatkozik, illetve, mert a terhére felrótt bűncselekményeket a fasiszta szervezeteket és jelképeket tiltó törvény hatályba lépése előtt követte el.