Mátyás
-6 °C
1 °C

Bemutatják az izraeli rendezés tervét

2003.04.30. 15:22
A szerda hajnali három halálos áldozatot követelő öngyilkos merénylet ellenére bemutatják a közel-keleti rendezés részletes tervét. Az ENSZ, az EU, az Egyesült Államok és Oroszország közös tervének nyilvánosságra hozatalát Amerika korábban Arafat hatalmának megosztásához kötötte. Mahmud Abbasz kormányfő keddi kinevezésével a feltétel teljesült.
Korábbi ígéretének megfelelően még szerdán bemutatja Izrael és a palesztinok képviselőinek a közel-keleti rendezés lépéseit taglaló úgynevezett útitervét az Egyesült Államok - jelentette a BBC. Az amerikaiak az EU-val, az ENSZ-szel és Oroszországgal közös tervének nyilvánosságra hozatalát az új palesztin kormány megalakításához kötötte.

Mahmud Abasz miniszterelnöki kinevezésével Arafat gyakorlatilag lemondott hatalmának egy részéről. A palesztin elnök eljelentéktelelnítése Izrael szerint a békefolyamat egyik alapfeltétele, hatalmának csökkenése azonban palesztin körökben is népszerű gondolat volt. Arafatot az utóbbi időben több kritika is érte a Palesztin Hatóság korruptsága miatt.

Az "útitervet" az ENSZ, az EU és Oroszország képviselői mutatják be Abasznak szerda délután - nyilatkozta a BBC-nek egy ENSZ-tisztviselő. Az izraeli kormányt az Egyesüllt Államok Tel Aviv-i nagykövete tájékoztatja a rendezés részleteiről. Előzetes információk szerint a terv három éven belül tartja megvalósíthatónak a független palesztin államot.

A békefolyamat újrakezdésének lehetőségét jelentő terv bemutatását a hajnali öngyilkos merénylet ellenére sem halasztották el. A három halálos áldozatot követelő robbantást Abasz elítélte és a "fegyveres káosz" megszüntetésére szólított.