Etelka, Aletta
1 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Támadás érte az USA athéni követségét

2007.01.12. 07:26
Péntek reggel terrortámadás érte az Egyesült Államok athéni nagykövetségét. A hatóságok még vizsgálják a részleteket, egy görög magántelevízió szerint rakéta csapódott az épületbe. Egy szélsőbaloldali csoport vállalta magára a támadást.

Robbanás rázta meg péntek reggel az Egyesült Államok athéni nagykövetségét, jelentette a Reuters. A görög terroristaelhárítók a helyszínre érkeztek, és megkezdték a vizsgálatot. „A támadásban senki nem sérült meg. Nyomoznak, hogy pontosan mi okozta a robbanást” - tájékoztatott a követség szóvivője.

Több tucat rendőrautó érkezett a nagykövetség környékére, és lezárták forgalmat. Charles Ries, az Egyesült Államok athéni nagykövete az épület előtt újságíróknak nyilatkozva "nagyon komolynak" minősítette a támadást, amelynek ügyében vizsgálat indult.


Katt!

Az Alfa görög magántelevízió beszámolója szerint a nagykövetség épületének homlokzatán jól látható egy lyuk, amelyet feltehetően a rakéta becsapódása okozott. Szemtanúk és járókelők szerint a becsapódás a főbejárat közelében történt. Egy athéni rádió arról számolt be, hogy megtalálták a terrorcselekményhez használt rakétakilövő eszközt is, ennek alapján valószínűsíthető, hogy egy kis méretű harckocsi-elhárító rakétáról van szó. Az athéni rendőrség szóvivője szerint feltehetően szakértő hajtotta végre a rakétatámadást és szinte bizonyosra vehető, hogy a robbanófejet egy gépkocsiból lőtték ki.

Szélsőbalos terror

Viron Polidorasz görög közrendészeti miniszter az amerikai képviselet épületénél újságíróknak bejelentette, névtelen telefonálók a Forradalmi Harc (EA) elnevezésű szervezet nevében vállalták az akciót, de a közlés hitelességét még vizsgálják. A csoportot a November 17 nevű terrorcsoport felszámolása óta ma Görögországban a legveszélyesebb terrorista szervezetnek tekintik. Először 2003-ban hallatott magáról az EA egy athéni bíróság elleni merénylettel. 2004-ben, alig három hónappal az athéni olimpiai játékok kezdete előtt egy athéni rendőrőrs volt a célpontjuk. Tavaly májusban pokolgépet robbantottak Jeórjiosz Vulgarakisz kulturális miniszter, korábbi közrendészeti miniszter háza előtt és közleményükben azt állították, hogy ki akarták végezni a politikust.

Charles Reis amerikai nagykövet arról nyilatkozott, hogy nem kaptak előzetes figyelmeztetést a támadásról. Ugyancsak a helyszínre sietett Dora Bakojannisz görög külügyminiszter, aki szolidaritásáról biztosította a nagykövetet. Emlékeztetett arra, hogy a múltban hasonló akciókért "nagyon súlyos erkölcsi, anyagi árat fizetett Görögország és romlott nemzetközi megítélése is". Ezért a görög kormány mindent megtesz azért, hogy a jövőben ezek az esetek ne ismétlődhessenek meg, tette hozzá a külügyminiszter.

1996 februárjában szintén rakétatámadás érte az athéni amerikai nagykövetséget, áldozatok akkor sem voltak.